Министар финансија Синиша Мали је поручио је вечерас да Србија зна да се носи са кризом и спремно дочека све изазове, те да њени грађани немају разлога за панику.

Мали је у емисији „Хит твит“ на ТВ Пинк рекао да је у време кризних ситуација, пандемије, енергетске кризе и конфликта између Русије и Украјине, Србија показала снагу државе и јавних финансија.

Такође, Мали је рекао да се Влада бори против несташица и ограничава цене најважнијих животних намирница, као и цене горива и струје.

„Набавили смо со, пиринач, пасуљ, конзервисану рибу и грашак. Уколико дође до несташице, ми смо безбедни“, казао је Мали.

Оно што је најважније, рекао је Мали, курс је остао стабилан, а држава редовно контролише курс, има преко 16 милијарди евра девизних резерви и преко 37 тона злата у трезору.

Подсетио је да је за време пандемије држава помогла привреду и грађане са 8,8 милијарди евра, сачувала радна места, али и производне капацитете.

„Наша Србија за две године највеће економске кризе има највећу стопу раста БДП-а у Европе. Сачували смо стабилност јавних финансија, радна места и све остало“, навео је Мали.

Према његовим речима, држава у време енергетске кризе повећава плате, пензије и минималну зараду, тако да реална зарада буде већа него раст инфлације и на тај начин штити животни стандард грађана, „како би их инфлација што мање оптеретила“.

Мали се осврнуо и на гужве на пумпама и рекао да држава има довољно резерви горива, као и да неће бити несташице.

Оценио да је да је неодговорно понашање власника приватних бензинских пумпи који су ограничили количину горива при продаји и додао да ће они сносити последице због кршења закона.

Мали је подсетио да је крајем недеље имао састанке са представницима удружења малих пумпи, као и са великим дистрибутерима попут НИС-а и Мола.

„Из дана у дан контролишемо и гледамо шта се дешава на тржишту нафтних деривата. Оно што је чињеница, само за пет дана порасла је цена нафте до 119 долара по барелу, то су велика повећања од 10 до 20 одсто за само недељу дана“, навео је Мали.

Рекао је да су надлежни пронашли „флексибилну формулу“ како би се са једне стране заштитили интереси малих дистрибутера у малопродаји горива, а да се са друге стране не дозволи веће повећање цене горива на пумпама.

Хоћемо да радимо и са Западом и са Истоком

Мали је изјавио вечерас да Србија жели да ради и са Западом и са Истоком, као и да седи на једној, српској столици, а не на две, како неки желе да представе.

„Србија седи на једној, српској столици, а не на две. Не мењамо принципијелан став, за разлику од бројних земаља. Имате неке који желе нестабилност, да добију корист, на штету Републике Српске, Косова и Метохије, да искористе ситуацију. Ми нећемо да водимо ратове великих сила, како је рекао председник Вучић. Наша порука је: нећемо да шаљемо нашу децу у рат. Нећемо да нам се деца враћају у мртвачким сандуцима. Ми се боримо за мир и стабилност“, рекао је Мали.

Он је појаснио да је Србија гласала за резолуцију УН којом се осуђује напад Русије на Украјину јер је Србија земља која се држи принципа неугрожавања територијалног интегритета.

„С друге стране, ми нисмо увели санкције Русији. Ми хоћемо и са Западом и са Истоком да радимо. Имамо и јаке историјске односе са Руском Федерацијом. И онда, у мору лоших решења покушавате најмање лоше, имајући у виду интерес Србије“, истакао је Мали.

Мали је рекао да је притисак на Србију и даље велики, али да га највише осећа председник државе.

„Огроман је притисак на Србију, али тај притисак не осећамо ми, већ председник Вучић. Знам га толико година, нисам га видео у тежој ситуацији, с обзиром на то куда свет иде и где се свет налази. Мала смо земља. Треба да гледамо како да сачувамо мир и стабилност. Све што је председник урадио у претходних пар дана, показао је да нам је Србија на првом месту“, рекао је Мали.

Српски министар је рекао да се актуелна влада није борила 10 година за побољшање животног стандарда, економије, да би се данас све то порушило.

„Десет година се боримо за нове фабрике, свако ново радно место. Сада смо на 9,8 одсто незапослених, имали смо 25 одсто пре 10 година. Сваки четврти је био незапослен. Замислите да доносимо неке одлуке, па да све то порушимо. Много мука смо прошли да дођемо у ову позицију када побеђујемо у економији. Показало се колико је Вучић спреман да преузме одговорност, да доноси тешке одлуке и да гледа само интерес Србије, без обзира на притиске“, напоменуо је Мали.

Макронова порука Србији је важна и охрабрује

Министар финансија оценио је вечерас да је порука Емануела Макрона Србији важна и да га његове речи охрабрују, након што је председник Француске поздравио јасан став Београда у међународним инстанцама о рату у Украјини и неопходности поштовања суверенитета држава.

„Макронова порука је важна. Да ли ће изјава ублажити притисак на Србију или неће? Сваки однос са великим светским лидерима сигурно помаже. Охрабрују те речи. Показује колико Макрон поштује нашег председника Вучића. Ако не комуницирају велики светски лидери, онда нема ни решења кризе. И овај конфликт мора да се разреши, ако желимо да градимо бољи свет. Неко од великих лидера мора да седне за сто и нађе решење“, рекао је Мали.

Он је нагласио да му је драго на који начин се председник Србије носи са актуелном кризом.

„Мени је драго, поносан сам на председника што се тако добро носи и што се бори дан и ноћ. Седам ноћи није спавао само да би успео да сачува интерес Србије, да сачува радна места. Лидери смо у економији у региону, доминирамо, ускоро ћемо имати брзу пругу Београд-Нови Сад. Нама је у интересу да се у региону не деси ништа као пре 20 или 30 година. Увек ћете од нас чути исту поруку, о миру и стабилности. А гарант за то је Александар Вучић“, казао је Мали.

Министар финансија је рекао да је ова ситуација “можда оголела“ неке ствари у региону, али је додао да су то српски лидери то већ знали по изјавама неких људи, како је рекао, поготово у Босни и Херцеговини.

„Међутим, ниједну ружну реч нисте чули из Србије када је реч о било којем лидеру у региону. Ако их и помињемо, помињемо их у контексту мира и стабилности. А то што други причају, само говори колико је важно да се понашамо на исти начин. Ми нисмо у деведесетима. Напредујемо никад брже него данас. Када је Србија имала пругу од 200 километара на час? Другачија је ово Србија. Никада нам нису биле веће плате и пензије. Ми хоћемо да разговарамо о новим радним местима, о још бржим возовима“, напоменуо је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг