Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се већ средином наредне године може очекивати додатно повећање плата и пензија под условом да се настави раст и добри резултати, саопштило је Министарство финансија. Он је нагласио да се тежи убрзаном доласку до нивоа плата и пензија које су обећане, а то је просек од 1.400 евра за плате до краја 2027. године и 650 евра за просечне пензије и минималну зараду, јер је жеља, како је рекао, не само очување стандарда грађана, већ његов даљи раст.

„То наредно повећање уследило би након предстојећег јануарског скока плата у јавном сектору од 10 одсто, пензија од 14,8 одсто и минималне зараде од 17,8 одсто“, рекао је.

Према његовим речима, наредне четири године неће бити избора, земљи је потребна стабилност, а радиће се на организацији специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. године као највеће развојне шансе Србије у том периоду.

Мали је оценио да ће ова изложба погурати целу земљу напред, инвестицијама у свим градовима, сређивањем фасада, даљом изградњом путева, развојем канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода и слично.

Истакао је да ће за период од 15 година, од 2012. до 2027. године, моћи да се каже да је Србија прво спровела мере тешке фискалне консолидације, а да је потом уследио најбржи раст и да је земља стигла до организације огромног светског догађаја, који ће допринети даљем напретку и развоју наше земље.

Оценио је да би требало да будемо задовољни постигнутим економским резултатима током ове године, пошто је то већ четврта кризна година у свету, а у којој је Србија остала стабилна, јака и даље расла, док је „једна Немачка већ у рецесији“.

„Србија ову годину завршава много боље него друге земље а то је прошле недеље рекао и Међународни монетарни фонд. Њихов извештај је више него позитиван и јасно каже да је Србија на добром путу, да смо стабилни, јаки, да смо добро одговорили на кризу“, рекао је Мали.

Додао је да ће ову годину, након раста бруто домаћег производа (БДП) од 3,6 одсто у трећем кварталу, Србија завршити са растом БДП-а од 2,5 2,6 одсто, те да ће први пут бити надмашен износ од 69 милијарди евра БДП-а.

Када је реч о ситуацији на тржишту рада, рекао је да Србија бележи и рекордно ниску незапосленост од девет одсто и рекордну запосленост, будући да ради око 2,36 милиона грађана који, како је нагласио, плаћају порезе и доприносе.

„Стране директне инвестиције су и ове године рекордне и износе око 4,5 милијарде евра, при чему интересовање инвеститора не јењава“, истакао је он.

Уз то, додао је, Србија има и рекордних 25 милијарди евра девизних резерви што нам, како је објаснио, омогућава да држимо стабилан курс који даље доприноси смањењу инфлације са којом се успешно боримо.

Мали је поручио да ће у децембру, према пројекцијама, просечна плата у Србији износити 830 до 840 евра, да ће просек пензија након јануарског повећања износити 390 евра, а минимална зарада ће први пут премашити 400 евра, док је пре десетак година била тек нешто преко 15.000 динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Мали: Средином идуће године може се очекивати ново повећање плата и пензија”

Comments are closed.