Мали: Студентске картице до краја 2023.

Мали: Студентске картице до краја 2023.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се интензивно ради на софтверском решењу и на моделу за израду студентске картице, којом би се вршила плаћања са одређеним повластицама.

Ми ћемо ту иницијативу завршити наредне године, рекао је Мали у Скупштини Србије, додајући да је то био један од последњих захтева студентских организација.

Он је навео да је брига о младима изузетно важна тема за државу и да се то види и у буџету за 2023.годину.

За наше младе је важно да Србија иде напред, да виде оптимизам, да виде нове школе, нове болнице, нове аутопутеве, да виде да се отварају нове фабрике, да они имају могућност да заснују радни однос, да своје снове остваре овде. Тај оптимизам је веома важан и није чудо што по истраживању бечког института имате податак да се већи број младих у Србију враћа него што одлази из ње, рекао је Мали.

Он је указао на неколико конкретних иницијатива које су реализоване у 2022.години, истичући да је кроз програм Моја прва плата од 2020.године до данас своје прво искуство у компанијама стекло више од 30.000 младих.

За наредну годину повећали смо накнаде где ће свако од младих који добије посао, уз плату коју добија у тој компанији, за прво радно искуство од државе добити и 30.000 динара уколико има факултетско образовање, односно 25.000 динара уколико има средњу школу, најавио је Мали.

Министар је навео да око 10.000 компанија учествује у том програму.

Ми смо увели да плаћамо уколико студент иду на праксу код државних органа. То до сада није било и то је управо један од начина да нашим студнетима обезбедимо и додатни приход како бисмо им олакшали њихову позицију у овом тренутку, рекао је Мали.

Министар је истакао и да су ове године повећане ученичке стипендије и кредити са 5.400 на 8.100 динара, односно студентске стипендије и кредити са 8.400 на 13.000 динара

ТопПрес/ Извор: Танјуг