Министар финансија Синиша Мали данас је најавио да ће последња уплата 60 одсто од минималне зараде у износу од 18.000 динара бити исплаћена сутра, док ће 120 одсто од минималне зараде за новооснована предузећа бити исплаћено 21. септембра, односно биће то две уплате од по 60 одсто минималца одједном.

„За ову траншу исплате минималца обезбеђено је 18,4 милијарде динара. Сви запослени код предузетника, у малим и средњим предузећима, према нашој евиденцији њих 1.018.863 добиће од државе 60 одсто минималне зараде, односно 18.000 динара по запосленом. Реч је укупно 234.634 фирми“, рекао је Мали.

Како је саопштило Министарство финансија, реч је о последњој, петој минималној заради коју Влада Србије уплаћује на наменске рачуне предузећа која користе помоћ.

Министар је прецизирао да је укупно само за исплату пет минималаца из буџета издвојено 130 милијарди динара.

Оценио је да се ради о огромној помоћи која је обезбеђена предузећима.

„Укупан пакет економских мера намењених грађанима и привреди тежак је око 5,8 милијарди евра, односно 12,5 одсто БДП-а. Процене су да су ове мере директно помогле очувању више десетина хиљада радних места у Србији“, рекао је Мали.

Додао је да управо захваљујући тим мерама незапосленост у другом кварталу на историјском минимуму од 7,3 одсто.

Мали се осврнуо и на новосноване фирме, прецизирајући да веома охрабрује податак да је у Управи за трезор отворено укупно 12.124 наменских рачуна за исплату минималца, што заправо значи да је толико фирми основано после 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године, што је био један од услова за пријаву.

„То значи да се људи одлучују да ризикују и да покрену бизнис у најтежим околностима“, навео је Мали и рекао да ће они 21. септембра добити два пута по 18.000 динара по запосленом, односно две уплате одједном.

Он је подсетио и да је Влада секторском подршком покушала да помогне угоститељској привреди, пре свега хотелској индустрији.

Јавни позив за пријаву привредних субјеката за коришћење субвенција трајаће до 15. септембра.

Средства се додељују у износу 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици, а право остварују категоризовани хотели који се налазе у приватном власништву.

„И од ове мере очекујемо доста, а редовно анализирамо и преиспитујемо стање и у другим секторима“, рекао је министар и поручио привредницима да их држава сигурно неће оставити саме, већ да ће планским приступом и мерама помоћи да очувају своје тржиште и радна места.

Он је истакао да је Србија једна од ретких земаља, чијим грађанима стижу добре вести и из иностранства, које потврђују добре економске мере у време пандемије коронавируса.

„Недавно смо добили потврду кредитног рејтинга од агенције Мудис, што значи да се није повећао ризик земље, те да се камате банака неће повећавати, Европска комисија је усвојила пре неколико дана пакет предлога за повећање трговине између ЕУ и суседних земаља, међу којима је и Србија, а једна од најзначајниих вести је долазак Развојне финансијске корпорације у Србију, што је издејствовано на преговорима у Вашингтону“, рекао је министар.

Према његовим речима, оно што Влада покушава је да, у овим отежаним околностима, диферзификује изворе финансирања за привреду, те да се тако обезбеде потенцијали за самоодрживост и раст.

„Не знам да ли грађани знају колико је важна вест отварање канцеларије Развојне финансијске корпорације у Србији. То ће бити снажан сигнал инвеститорима да смо безбедна земља за улагања. На тај начин кренуће реализација разних економских договора кроз јефтине кредите малим и средњим предузећима и подршку инвестиционим пројектима приватног сектора – од енергетике, преко прехрамбене индустрије и логистике до високих технологија“, казао је Мали.

Истакао је да, без обзира на све околности, Србија иде напред, наша привреда функционише и надамо се најбољем исходу на крају године.

„Уложили смо све напоре да помогнемо и грађанима и привреди и на то смо поносни. Успели смо јер смо успели да консолидујемо наше јавне финансије, да српску економију уведемо у ред“, рекао је Мали.

Министар финансија је закључио да изградња и повезивање, односно слободан проток људи, робе, капитала и услуга може да нас уздигне и помогне да животни стандард у кратком периоду буде бољи.

Мали истиче да смо успели правим мерама да погодимо оно што је било најпотребније и грађанима и привреди.

Подсетио је да је Влада Србије покренула и програм „Моја прва плата“, који је усмерен на младе без радног искуства и да држава у њих улаже две милијарде динара, с обзиром да ће девет месеци месечно добијати 20.000, односно 24.000 динара, у зависности од тога да ли ће млади човек који је на пракси бити са дипломом средње школе или факултета.

Он је подвукао да је држава доказала да чврсто стоји иза својих грађана, који сада коначно могу да се на њу ослоне и оправдано рачунају на боље сутра.

„Већ сам и рекао да је најважније да ће пензије расти у 2021. години, а плате у јавном сектору неће бити смањене. Боримо се, такође и да повећамо минималац у прихватљивим оквирима и за послодавце и синдикате и ускоро ћемо изаћи и са том вешћу“, закључио је министар финансија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг