Мали: Трећи пут исплаћујемо 50 одсто од минималне зараде

Мали: Трећи пут исплаћујемо 50 одсто од минималне зараде

Држава данас исплаћује трећи пут 50 одсто од минималне зараде у оквиру трећег пакета, а укупно је, са претходна два пакета, сваки запослен из приватног сектора који се пријавио за ту врсту помоћи добио по 175.000 динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Министар је за Танјуг истакао да се овога пута за 50 одсто од минималца пријавило 1.126.000 радника, односно негде око 230.000 предузећа.

„Њима ће данас бити уплаћено нешто више од 15.000 динара, колико је 50 одсто од минималне зараде. Када саберемо само овај трећи пакет, три пута по 50 одсто минималне зараде, то је више од 45.000 динара које је сваки запослени у приватном сектору добио од државе“, навео је Мали.

Истиче и да је ову врсту помоћи држава исплатила у динар и у дан и додаје да је држава том мером допринела се број незапослених не повећа, као што је то био случај у много развијенијим земљама од Србије.

„Када саберемо прошле године први и други пакет помоћи, тада смо имали три пута пуну минималну зараду, два пута по 60 одсто од минималне зараде и сада са три пута 50 одсто минималне зараде у склопу трећег пакета, сваки запослени у приватном сектору добио је укупно 175.000 динара од државе“, рекао је Мали.

Каже да је то огромна помоћ државе за привреду и чиме је, додаје, држава показала здраве јавне финансије, колико је јака и спремна да највећи терет кризе преузме на себе.

Мали истиче да због тих пакета мера данас нема повећање незапослености, а с друге стране Србија у првом кварталу има стопу раста од 1,7 одсто, што је, додаје, највиша стопа раста у Европу у овом тренутку.

„Циљ нам је да ту стопу раста и одржимо и да пређемо ниво од шест одсто до краја ове године“, рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI