До 2027. године биће уложено 18 милијарди евра у више од 300 пројеката у Србији, у оквиру програма „Скок у будућност – Србија 2027“, изјавио је данас потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.

Он је рекао да је „Србија 2027“ много шири програм од самог Expo пројекта, који ће обухватити инвестицију од око 1,2 милијарде евра и то за изградњу новог града у Сурчину који ће, како је нагласио, садржати стамбени комплекс, Акватик центар, као и Национални стадион и друго.

„Expo је инвестиција од 1,2 милијарде евра, а цео програм Србија 2027. подразумева улагања од 18 милијарди евра. Градићемо и обнављати школе, ауто-путеве, брзе пруге, саобраћајнице, БИО4 кампус, здравствене установе… То је све део презентације коју је одржао председник Александар Вучић када је представљао овај програм“, рекао је Мали за ТВ Пинк одговарајући на тај начин на критике опозиције да је 18 милијарди евра планирано за пројекат Expo 2027.

Министар је нагласио и да је Expo развојна шанса за Србију и повод да се улаже много више, како би грађани имали већи квалитет живота.

„Нама је Expo кишобран, повод да инвестирамо више у целу Србију и све оно што треба да побољша стандард грађана Србије“, закључио је Мали.

Камен темељац за изградњу националног стадиона биће постављен 1. маја

Камен темељац за изградњу националног фудбалског стадиона у Сурчину биће постављен 1. маја, најавио је данас министар финансија Србије Синиша Мали.

Он је рекао да је то веома важан пројекат, јер је како је нагласио, спорт, односно фудбал постао озбиљан светски бизнис.

„Ми хоћемо да кроз изградњу стадиона доведемо нове тимове, догађаје, туристе, да развијемо један нови, потпуно другачији бизнис“, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Он је подсетио да су већ изграђена три потпуно нова стадиона у Зајечару, Лесковцу и Лозници и да су тако у тим градовима већ покренуте неке нове активности.

„Био сам у Лесковцу, дакле, полако око стадиона, већ се граде неке нове зграде. Дакле, једна ствар покреће другу, односно, једна инвестиција покреће другу“, рекао је Мали и подсетио да нико није верово и у Београд на води који је некада, како је казао, био најружнији део града, а сада је велико градилиште.

Министар је нагласио и да је пројекат Експо 2027 највећа развојна шанса за Србију у наредном периоду.

Он је навео и да ће се у наредном периоду инвестирати у више од 300 пројеката, међу којима су, осим Експа које постаје највеће градилиште у Европи, путеви, здравствене установе, као и Био4 кампус.

Мали је нагласио да је за Србију најважније да у што краћем периоду добије инвестициони рејтинг, да уђе у ту групу развијених, најздравијих економија света и да то буде формална потврда свих реформи кроз које смо прошли, односно остварених резултата.

„Сада смо на корак до тог рејтинга“, истакао је Мали.

Он је подсетио да је на састанку у Вашингтону са предсатвницима ММФ-а договорено да споразум Србије са ММФ-ом, који истиче крајем ове године, буде продужен за још две године, што је како истиче, за грађане Србвије веома важна вест.

„ММФ је највећа међународна финансијска институција. Изузетно нам је важно да наставимо рад са њом како би наставили тај реформски процес који смо започели пре 11, 12 година у Србији“, рекао је Мали.

Министар је навео и да је Србија током Пролећног заседања ММФ и Светске банке у Вашингтону представљена на прави начин и да смо добили похвале да је наша земља светли пример како треба водити економију у тешким светским условима криза, јер смо прошле године забележили стопу раста од 2,5 одсто, а у фебруару ове године 5,9 одсто, уз раст свих грана привреде.

Међу три главна закључка заседања, како је казао, наведено је и да различите земље различито пролазе кроз кризу, те да у средњем року и даље постоје ризици да због светских конфликата може да дође до додатног економског успоравања и то је највећи изазов у следећих пет до 10 година.

„Најважнија ствар је да растете, јер тада имате више новца за инвестиције, више новца за плате, за пензије, а ако нема раста, онда стагнирате или ако гледате у неком временском периоду, уствари идете и уназад“, рекао је Мали.

Мали је додао и да „једна мала Србија“, због одговорне економске политике коју води остварује више стопе раста, што значи да нам се стандард према ЕУ, али и према свима осталима полако, али сигурно, приближава.

„Стопе раста које ми имамо омогућавају да завршимо и пројекте као што је Експо, односно пројекте као што је Србија 2027. Потпуно смо у динамици да остваримо тај план да до краја 2027. године, као што је председник Вучић обећао, имамо просечну плату у Србији 1.400 евра, просечну пензију 650 евра и минималну зараду 650 евра“, рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг