Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће Влада Србије данас усвојити три предлога закона која се односе на трећи пакет помоћи грађанима и привреди.

„Реч је о проширењу гарантне шеме од прошле године, која је износила две милијарде евра а сада је проширујемо за додатних 500 милиона евра, како би предузећа могла боље да функционишу у кризи“, рекао је Мали.

Објаснио је да ће рок враћања кредита, у оквиру нове гарантне шеме за угрожена предузећа бити пет година, са грејс периодом отплате од 18 до 24 месеца, саопштило је Министарство финансија.

Мали је навео да ће се пред Владом наћи и законско решење којим се дефинише исплата 60 евра помоћи грађанима, те да очекује да ће у наредне две до три седмице ти предлози бити изгласани у парламенту.

„Пријава за ову помоћ почиње 28. априла и трајаће до 15. маја. Поступак ће бити као и прошле године па ће се пријаве подносити путем сајта Управе за трезор Републике Србије, као и путем кол-центра“, рекао је он.

Подсетио је да ће првих 30 евра бити исплаћено у мају, а других 30 у новембру и напоменуо да ће пензионери добити додатних 50 евра.

Министар је истакао да се настављају разговори са најугроженијим секторима, посебно занатлијама, али и фитнес центрима, ноћним клубовима, евент центрима, као и да он схвата њихову забринутост.

„Зато смо и организовали три пакета помоћи државе. Кројачи, фризери, козметичари добијају помоћ аутоматски без пријављивања“, истакао је он.

Оценио је да се ипак види светлост на крају тунела, о чему говори и резултат на крају прошле године, када је Србија имала једну од најмањих контракција БДП-а у Европи, као и стопу незапослености од девет одсто.

Напоменуо је и да охрабрују резултати из прва два месеца ове године када смо имали 7,5 милијарди динара суфицита а био је планиран дефицит.

Када је реч о даљим плановима навео је да је тренутно један од најважнијих пројеката изградња канализационе мреже у 65 локалних самоуправа, фабрике за пречишћавање воде и канализациона мрежа, за шта ће се обезбедити додатна средства.

Предлог закона о е-фактурама данас на седници Владе

Предлог закона о електронском фактурисању, којим се системски уређује област слања, пријема и чувања електронске фактуре усвојен је данашњој седници Владе Србије.

Он је на свом Инстаграм профилу навео да тај Предлог закона следи најбољу праксу преласка на електронско фактурисање коју примењују државе ЕУ.

„Њиме се унапређује транспарентност, правна сигурност и конзистентност правног оквира који регулише област електронског фактурисања“, навео је Мали.

Истиче да ће коришћење система електронских фактура бити бесплатно и да се тиме неће створити додатни трошкови за његове кориснике.

Такође, министар је навео да ће тај закон омогућити уштеду у времену потребном за рад са фактурама, јер нестаје потреба за издавањем, примањем и чувањем фактура у папирном облику.

Објаснио је да ће уштеда у времену бити остварена и због тога што претрага електронских фактура захтева мање времена од претраживања папирних архива.

ТопПрес/ Извор: Танјуг