Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће ова година бити тешка, али да држава неће дозволити да се терет кризе прелије на грађане и привреду, већ да ће им максимално помоћи.

„Актуелна ситуација у свету је таква да би свака прогноза за следећу годину била неозбиљна и исхитрена, јер ситуација се мења из сата у сат. Оно што је сигурно то је да нас чека тешка година, како ова, тако и следећа. Али, оно што ја као министар финансија могу да гарантујем, то је да терет кризе нећемо пренети на грађане и привреду, да ће држава помоћи колико год може“, рекао је Мали за данашњи „Блиц“.

Он је нагласио да смо сведоци тектонских промена које се дешавају.

„Мислим да свет после свега овога више никада неће бити исти. Ситуација на глобалном нивоу се мења, не из дана у дан, него из часа у час и у таквим околностима је нормално да постоји извесна доза стрепње код свих“, истакао је министар финансија.

Он је констатовао да Србија није изоловано острво и да све што се дешава у свету утиче и на нас, али да Влада предузима све неопходне мере како би грађани Србије што мање осетили последице нове светске кризе.

„Хране имамо довољно, имамо одличну снабдевеност тржишта, пуне робне резерве, ограничену цену горива и одређених животних намирница, струју која није поскупела. Буџет Србије то може да изнесе, јер смо штедели на време и нисмо улудо трошили новац.

Такође, обезбеђена је стабилност девизног курса и извесност у пословању, упркос ескалацији међународних ризика у претходне две недеље. Нисмо допустили да спољни шокови доведу до прекомерних осцилација девизног курса. Такође, ограничена је цена горива на пумпама, а донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто“, набраја Мали.

Он додаје да новца на рачуну државе има сасвим довољно и да исплата плата и пензија неће ни једног тренутка каснити, али да ће криза вероватно одложити планирано завршавање неких капиталних инфрастуктурних пројеката.

Мали каже да је добар показатељ стабилности наше економије у ово тешко време, то што инвеститори настављају да долазе у Србију, без обзира на актуелну ситуацију у свету. И даље смо привлачна инвестициона дестинација и у доба највеће економске кризе у нашој земљи се отварају нова радна места.

„Држава ће наставити да се бори за нове инвеститоре, јер то значи бољи квалитет живота за грађане, али и више новца у буџету од пореза и доприноса“, поручује Мали.

Он такође каже да ће се држава трудити да постигне пројектовану стопу раста од 4,5 одсто, али да је сада тешко рећи да ли ће то бити оствариво и додаје да је Европска централна банка већ снизила пројекцију раста еврозоне за ову годину са 4,2 на 3,7 одсто.

На питање како би оценио рад Владе, Мали је одговорио да мисли да је Влада Србије урадила веома добар посао, у веома тешким и ванредним условима пандемије корона вируса.

„Мислим да смо ми у Министарству финансија урадили заиста добар посао – очувана је стабилност јавних финансија у време кризе, спроведена су три пакета економске подршке привреди и грађанима Србије и то без дана кашњења у исплатама, донети су бројни реформски закони и покренути важни пројекти попут увођења е-фактура и е-фискализације, за шта је крајњи рок 1. мај ове године“, констатовао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг