До сада се за помоћ државе у износу од по 5.000 динара пријавило 607.000 младих, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Пријава траје до 15. децембра, преко Управе за трезор, а исплата ће почети 16. децембра и верујем да ћемо исплату завршити до 19. децембра, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Подсетио је да право на ову помоћ имају млади између 16 и 29 година и да је неопходно да се пријаве сви, без обзира да ли су већ примали државну помоћ.

Према његовим речима, за ову помоћ је из буџета издвојено шест милијарди динара.

Има довољно новца за исплату субвенција мајкама за стан

Новца за исплату субвенција до 20.000 евра мајкама за куповину стана има довољно, изјавио је Мали и додао да оне само треба да поднесу неопходну документацију која је прописана.

Чуо сам разне коментаре око тога шта је проблем мајкама да остваре ово право. Највећи број проблема који су постојали у реализацији уредбе је решен и рашчишћен и само је неопходно пажљиво прочитати та решења, рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Он је навео да мајке у томе могу да рачунају на помоћ локалних самоуправа и Министарства за бригу и породици и демографију, а што се Министарства финансија тиче, како је рекао, пара за ову намену има довољно.

Стање српских финансија стабилно, на рачуну 300 милијарди динара

Министар финансија оценио је да је стање српских финансија стабилно и да на државном рачуну тренутно има 300 милијарди динара, а такав резултат и ликвидност државе је, према његовим речима, резултат уштеда и реформи које су рађене претходних година.

Као добре показатеље стања навео је учешће јавног дуга у бруто-друштвеном производу које код нас износи 54 процента, док је просек у Европској унији 94,5 одсто.

Према последњим подацима, ове године ћемо имати рекордан износ директних страних инвестиција од можда и преко четири милијарде евра. Незапосленост нам је на рекордно ниском нивоу и у трећем кварталу је износила 8,9 одсто, рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Додао је да ће просечна децембарска плата износити око 717 евра, а да се очекује да она за годину дана достигне суму од 820 евра.

Од следеће године идемо са повећањем пензија за нових 12,1 одсто, минималне зараде за 14,3 процента, плата у јавном сектору за 12,5 одсто, а у војсци за рекордних 25 процената. Идемо и са растећењем привреде, јер ће неопорезиви део дохотка бити повећан са 19.300 на 21.712 динара месечно, а стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање ће се смањити на терет псолодавца са 25 на 24 одсто, навео је министар Мали.

Упитан да ли и наша држава размишља слично као Шпанија, која кроз договор са банкама предузима мере за помоћ грађанима погођеним отплатом хипотекарних кредита, Мали је рекао да се о томе разговарало и са гувернером Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и да има доста иницијатива везаних за решење овог проблема.

Ту треба бити паметан. Питање је колико држава може на себе да преузме терета, а што се каматних стопа тиче оне се повећавају због чвршће монетарне политике широм света, рекао је он.

Додао је да се код нас кроз повећање плата и пензија и отварање нових радних места покушава обезбедити такав стандард који ће моћи да покрије и повећање каматних стопа.

Буџет у понедељак у пред посланицима у скупштини

Министар финансија изјавио је да ће се предлог буџета за следећу годину у понедељак наћи пред посланицима у Скупштини Србије, додајући да је њиме обезбеђен новац за стандард грађана, инвестиције и енергетику.

Побољшање животног стандарда грађана, наставак инвестиција и стабилна енергетска ситуација у којој ће и грађани и привреда имати довољно струје и гаса три су главна стуба буџета за 2023. годину, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Када је реч о животном стандарду навео је да су обезбеђена средства за повећање пензија, плата у јавном сектору, минималне зараде.

Према његовим речима, други стуб су инвестиције, за које је издвојено око седам одсто бруто друштвеног производа и ту се, како је рекао, неће одустати ни од једног започетог ни планираног посла, ни када је реч о путевима, ни комуналној инфраструктури, болницама и слично.

Трећи стуб је енергетика. Ми ћемо следеће године имати дефицит од 3,3 одсто, од чега се 1,9 одсто односи на буџет, а осталих 1,4 одсто је везано за енергетику. Трудимо се и трудићемо се да обезбедимо довољно гаса и струје, рекао је Мали.

Када је реч о енергетици, додао је да се у сарадњи са стручњацима из Немачке ради на дефинисању стратегије за развој енергетског сектора до 2050. године и да ће у наредних више од 20 година, бити потребно годишње улагати по око милијарду и по евра како би се обезбедило стабилно снабдевање енергентима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг