Ариље – Након што су драстично скочиле цена и потражња за српским црвеним златом, чини се као да никад више није било приче о малинама. Од овог воћа живи на стотине породица у западном делу Србије већ деценијама, али динар зарађен у малиногројима није лак ни берачима, али ни власницима парцела. Осим што сваке године невреме обере део плодова, велики проблем представља све мањи род из године у годину. Добра цена је оно што највише занима малинаре, али док српска малина дође до продаје сељак прође много мука, јер зарадити може само ако има шта да прода, па је квалитет засада најважнији.

Поједини су то схватили на време, па су уложили средства и купили нове саднице које су им стигле из Холандије. Њихова иновација је фриго садница, а замрзавање ових биљака основни је процес у спречавању њене даље вегетације и припреме за адекватну пластеничку садњу. По математичким прорачунима дистрибутера и искуствима произвођача црвеног залата на подручју Србије и региона, фриго малина поред одличног квалитета показала се и као врло примамљива купцима, па врло лако се обезбеђује њен пласман.

Фото: РИНА

„Са оваквом садницом правите профитабилну производњу, ове две саднице дају два килограма рода, када се то прерачуна математички, долази се до одличног профита. Она кошта, није јефтина, треба да се пресади у већу саксију, треба супстрат, али тако добијате здрав садни материјал, безвирусни, врхунског квалитета плода који ћете лако пласирати, по доброј цени и свакако учинити вашу производњу профитабилном”, рекао је Миле Радисављевић, дистрибутер холандских садница за подручје Србије и региона.

Специфично за овај тип малине јесте да након садње ове саднице отприлике за неких 10 недеља узгајања у пластенику долази род и то је велика предност фриго садница у односу на зелене контејнерске саднице, рецимо туламина који ће после неколико месеци достићи ову висину коју фриго садница има сада, и код њега род долази тек наредне године.

Фото: РИНА

„Замрзавање служи да се биљка успава преко зиме и тиме се зауставља њена вегетација, пупољци не раде и не реагују. У касну јесен када већ стаје вегетација и када биљка почиње да одбацује лишће, њега скидамо и лагано припремамо саднице за паковање, то подразумева доток воде, укидамо јој храну, и тада механичким путем долази до успављивања и биљка се тада се убацује у комору од +2 степена, а након неколико седмица на 0 степени и тако лагано долази до температуре до -1,8 степени”, рекао је за РИНУ Мили Диздаревић, дипломирани инжењер агрономије.

Куповину безвирусног садног материјала од прошле године субвенционише и Министарство пољопривреде, па је цена много повољнија и квалитене саднице доступне свима, а тежњу да се малинари коначно промене своје засаде и на тај начин остваре већи профит изразио је и министар Бранислав Недимовић, приликом посете овом крају, наводећи да је ово шанса за све њих и да не би требало да је пропусте.

ТопПрес/ РИНА

Миле Радисављевић, Фото: РИНА