Малинари ове године очекују цену од 300 динара по килограму за „црвено злато”

Малинари ове године очекују цену од 300 динара по килограму за „црвено злато”

Ивањица – Малинари из Ивањице коначно се надaју доброј заради, јер након што је род црвеног злата подбацио у Пољској и Чилеу, најтраженији ће бити управо српски плодови, чија цена по килограму, како кажу произвођачи, би требала да буде од 250 до 300 динара, сазнаје агенција РИНА.

„Пољаци масовно купују нашу малину, јер немају своју, а морају да испоштују потписане уговоре са немачким компанијама, како не би плаћали пенале. Већ сада се помињу понуде од неких 2,15 евра по килограму, али саветујем произвођаче да их не прихватају и да ће цена малине стићи и до 300 динара, зависи од сорте, може бити чак и већа“, изјавио је за РИНУ, Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије.

Упућен захтев да осигурање од мраза почне од 1. марта, а не 4. априла

Са представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства воћари су договорили да се осигуравајућим кућама упути захтев да осигурање од мраза почне од 1. марта, а не 4. априла ове године, како су поједини увели у правилнике.

„Бесмислено је осигуравати воће за период кад је врло мала могућност његовог смрзавања. Уколико осигуравајуће куће одбију препоруку Министарства позваћемо произвођаче да обуставе сва осигурања“ рекао је Радовић.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI