Малинари страхују због дебелог минуса, ево шта кажу стручњаци

Малинари страхују због дебелог минуса, ево шта кажу стручњаци

Топола – Малинари из поднорудничких села забринути су за своје засаде малина због ниских температура које су претходних ноћи биле око минус десет.

„Било је неколико дана са високим температурама, које нису пожељне за ово доба године, малина је повукла сокове и сада страхујем шта ће бити. Прошле године је код мене било доста штете од мраза, негде око 50 одсто засада је страдало“, рекао је за ТопПрес Саша Савић, узгајивач малине из Јарменоваца.

Овај воћар малину гаји на површини од једног хектара, сорту Виламет.

„Имам 80 ари на роду и посадио сам још 20 ари. За овај млад засад посебно бринем, мраз може да буде изузетно опасан. Кад крене вегетација и почне резидба, видећемо каква је ситуација и да ли је било оштећења“, каже наш саговорник.

Дебео минус би могао да оштети малину, фото: ТопПрес

Иако малинари оправдано страхују, стручњаци поручују да нема разлога за бригу, јер су овако ниске температуре карактеристичне за ово доба године.

„Мраз око минус 10, неће оштетити малину, ако је по неки пупољак кренуо на неколико појединачних грана, то су спорадични примери и нема великих оштећења. Проблема може бити код малине ако је скорије посађена, онда може доћи до измрзавања. Ја страхујем за оне закаснеле мразеве, који нас углавном задесе у априлу и тада су штете далеко веће не само на малини него на већини воћних врста“, објашњава Верко  Качаревић, дипломирани инжињер заштите биља из Винче.

Иначе, у селима око Тополе увелико се изводи резидба воћа, а Качаревић поручује да воћари обавезно обаве плаво прскање после резидбе, како би се дезинфиковали пресеци на стаблу и тиме спречио развој гљивичних и бактериозних болести.

ТопПрес

Засад малине у Војковцима, фото: ТопПрес

 

KOMENTARI