Власници возила старих од пет до 20 година од идуће године ће плаћати мањи порез приликом регистрације, потврђено је порталу Н1 у Министарству финансија, које је упутило Влади нацрт измена Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, али напомињу да порез неће бити нижи за аутомобиле старије од 20 година.

У Министарству за портал Н1 наглашавају да они који возе аутомобиле старије од 20 година неће плаћати мањи порез у односу на досадашњи.

Поводом предложених решења, кажу да су имали у виду да се тржишна вредност путничких возила радне запремине мотора преко 2.000 кубика брже умањује по основу старости у односу на остала моторна возила.

„С тим у вези, указала се потреба да се код опорезивања порезом на употребу моторних возила доследније спроведе уставни принцип опорезивања сразмерно економској моћи обвезника“, кажу у Министарству финансија, уз образложење да је зато предложено да се умањи пореско оптерећење за возила стара од пет до 20 година.

„За возила старости старија од 20 година додатно умањење није предложено, из разлога што се за та возила и сада плаћа 20 одсто од прописаног износа пореза. Такође, додатно умањење код опорезивања ових возила могло би се сматрати подстицајем за њихову набавку, што није прихватљиво са становишта безбедности саобраћаја на путевима и унапређења заштите животне средине“, рекли су у Министарству финансија за портал Н1.

ТопПрес/ Извор: ФоНет