Маркиране све планинарске и шетачке туре на Руднику

Маркиране све планинарске и шетачке туре на Руднику

Горњи Милановац – Планинарске и пешачке туре које из варошице Рудник воде до врха планине свеже су маркиране и обележене, што ће планинарима, посетиоцима и све већем броју туриста који походе Рудник омогућити лакше сналажење и бољу оријентацију у природи.

Рудник је још 1922. проглашен за ваздушну бању, прву тог типа у Србији и одликују га многобројне пешачке „стазе здравља“.

Од подножја, из центра варошице који је на око 600 метара надморске висине, до највиших врхова Рудника, Мали, Средњи и Велики Штурац (Цвијићев врх, 1132 мнв) могуће је доћи на више начина.

Сада су све те стазе добро обележене маркацијама које користе планинари, на бетонским стубовима и стаблима дрвећа.

Организатор обележавања био је Рудничанин Бошко Милосављевић, из етно-домаћинства „Чуваркућа“.

Као планина, Рудник је погодан за шетње излетника, планинара почетника а и оних спремнијих, а један од најлепших пешачких праваца до самих врхова води преко археолошког локалитета Прљуша, који је одлуком Владе Србије из 2017. године, проглашен за територију од посебног историјског и културног значаја и под заштитом је државе.

Управо до тог места однедавно је омогућен долазак уз бољу сигнализацију и табле које је поставио Археолошки институт из Београда.

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI