Чачак – Није реткост да студенти раде и на тај начин обезбеђују себи додатне финансије. Међутим, Марко Тороман из Чачка један је од ретких будућих свештеника који је мантију заменио аутомобилом и дане проводи за воланом таксија. У другој смени од поподне до поноћи превози суграђне, уз благ осмех и пријатан глас један је од омиљних таксиста у граду на Морави.

„Ја сам будући свештеник, ако Бог да, биће његова воља, да ли ме види или не у мантији. Активан сам у сеоској цркви у Прислоници и Брђанима, радим са свештеником Звонком Рацићем на парохији, колико ми то време дозвољава. Мантија је нешто, што чини ми се никада нећу окачити о чивилук. Не можемо чекати да нам нешто падне с неба, узадамо се у Бога, нама Бог даје, али морамо и ми да се потрудимо”, рекао је Марко.

Док Марко својим возило крстари улицама Чачка, с радошћу истиче да ће и свадба и рукоположење сачекати, док не заврши и последњи испит, а до тада ће радити овај посаои чинити све да се његове старнке увек осећају пријатно у возилу, без обзира, колико им је далеко одредиште.

Марко је једини таксиста у Чачку, фото: РИНА

„Важно је да вожња прође што лепше и да грађани изађу са осмехом, то ми је много већи успех, него било који пазар који оставрим. Не бих се сада нешто представљао као најпопуларнији возач у Чачку, нити бих се издвајао од осталих колега, мада оно можда што је код мене другачије јесте што код мене странке бирају музику по својој жељи. Трудим се, када се возе наши најмлађи грађани који умеју да буду у стресу од непознатих, пустим им цртаће да гледају, слаткиш, балончић како би им вожња била угоднија“, рекао је овај таксиста свештеник.

Овај млад човек данас је у такси возилу, у будућности себе види у мантији и за овог свестраног човека нема драгоценијег динара од поштено зарађеног.

„Мантија зависи од свадбе, свадба зависи од мантије, док се не заврши школа, од женидбе ништа. Свештеник има право на једну женидбу” и кроз осмех додаје „ми немамо право на поправни, зато треба причекати и добро изабрати”, закључио је он.

Марко се заклео на вечну верност вишњем, али му предстоји још једна заклетва са својом изабраницом, након чега ће ставити мантију и стати пред своје парохијане са молитвом за спас и блaгостање.

ТопПрес/ РИНА