Чачак –  Матеја Мајсторовић јабуке гаји на површини од осам хектара, сорте ајдаред, грени смит, црвени делишес, ајдаред. Овај посао наследио је од свог оца и са поносом каже, да је друга генерација у његовој породици која се бави пољопривредом.

„Засад је стар   преко 20 година, род  добар иако је година била  изазовна, тешка али изборили смо се.  Град је падао у неколико наврата праћен са доста кише што је било идеално за развој болести, чађаве краставости код нас нема али ближе река је имало те болести. Отац је прва генерација ја друга, двадесетак година се бавимо овим али нисмо купили нов трактор, што је довољан доказ да нема великезараде, субвенције користимо“, каже овај домаћин.

Матеја Мајсторовић, фото: ТопПрес

Он истиче да је у производњи јабуке обавезно присуство радника сезонаца који своју надницу наплаћују око 3500 -4000 динара.

„Годишња производња нам је негде око 200 тона,  квалитет је врло задовољавајући и  род је већи него прошле године. Како је присутан проблем са извозом на руско тржиште принуђени смо да робу продајемо на нашем домаћем. Поред продаје у свежем стању,  добар део се и преради не само код нас него и у индустрији“, објашњава Мајсторовић.

Фото: ТопПрес

Према његовим речима зараде од производње јабуке има али недовољно.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес