Девизни прилив Србије од туризма сада је за 45 одсто већи у односу на исти период прошле године, која је била рекордна и донела нашој земљи 1,5 милијарди евра, изјавила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Она је за „Вечерње новости“ рекла да имамо драстичан скок гостију из иностранства и да, посматрајући број ноћења, странаца има за 97,6 одсто више него лане.

Навела је да су и даље су доминантни гости из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, али да има и доста туриста из Турске.

„Успели смо да се добро позиционирамо на регионалном нивоу и сада се виде резултати тог рада“, рекла је Матић.

Навела је да су ваучери значајно допринели развоју туристичке привреде у Србији и унапредили многе домаће дестинације, те додала да је држава поделила више од 230.000 ваучера – 180.000 ваучера вредности од 15.000 динара и 50.000 ваучера од 10.000 динара.

Матић је рекла да Луковска бања и Пролом бања доживљавају прави процват ове сезоне и да је сигурно да ће ово бити најуспешнија сезона захваљујући ваучерима.

„Суочили смо се са проблемом недостатка туристичких капацитета и зато смо продужили рок за коришћење ваучера до 30. новембра“, рекла је Матић и подсетила да угоститељи могу да предају захтев за рефундацију до 10. децембра.

Говорећи о томе шта Србији недостаје да би унапредила туристичку понуду, министарка је рекла да нам је у претходном периоду недостајала развијенија туристичка и саобраћајна инфраструктура.

Навела је да је Србија доста радила на томе јер, додала је, без инфрастуруктуре нема развоја туризма.

„Срећни смо и да се мрежа аеродрома по Србији развија, као и београдски аеродром. Верујемо да ће се азијско тржиште још отварати, поготово после обновљеног директног лета из Кине“, рекла је Матић.

Навела је да је Србија врло популарна као дестинација у Јужној Кореји и да имамо потенцијала за азијско тржиште које је огромно, али да је, да бисмо се ту позиционирали, потребно регионално повезивање, те оценила да је за привлачење далеких тржишта добра и корисна иницијатива Отворени Балкан.

На питање може ли министарство на чијем је челу да утиче на угоститеље који су драстично подигли цене смештаја пошто је повећан износ ваучера, Матић је рекла да је законом утврђено да се цене формирају слободно и да Министарство не може да утиче на то.

„Свакако, угоститељи треба да имају у виду чињеницу да су домаћи туристи, у време ковида, практично спасли туризам. У врло специфичној сезони као што је ова, која се одвија под сенком рата у Украјини и економске кризе, очекујемо да туристички радници и угоститељи имају обзира једни на друге“, рекла је Матић.

Она је поручила да је ситуација са основним животним намирницама и снабдевеношћу добра.

Истакла је да је Србија једна од највећих произвођача хране у Европи и свету и да производимо довољно основних животних намирница за домаће тржиште, али и за извоз, те поручила да ће бити довољно хране.

„Бринемо о другим стварима – енергентима и грејању. Када говоримо о продавницама и рафовима, нема никаквог разлога за стрепњу. Наша брига је да цене буду стабилне, да немамо скок цена намирница, да инфлација буде под контролом“, рекла је Матић и додала да су цене и даље под контролом и да не морамо о томе бринути јер докле год постоји потреба, држава ће реаговати.

На питање докле се стигло са уласком Србије у Светску трговинску организацију, Матић је рекла да је највећи део реформског законодавства усаглашен са Светском трговинском организацијом и да смо сада у завршној фази приступања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг