Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, која је и чланица Кризног штаба, изјавила је да данас би ковид пропуснице требало да током целог дана буду услов за улазак у угоститељске објекте.

Она је осудила окупљања испред домова доктора Предрага Кона и Бранислава Тиодоровића и вређања која су они доживели.

„Свако ко мисли да се вирус може победити другим средствима, а не вакцинацијом и ковид пропусницама у заблуди је, а ту заблуду људи плаћају животима“, рекла је Матићева гостујући на РТС-у.

Поручила је да је у овом тренутку друштво важније од појединца, да цело друштво пати, а ако појединци то не могу да схвате, не би требало да повлађујемо таквим трендовим.

Додала је да ни друге земље, као што су Италија, Француска, Шпанија нису дозволиле да их таква уверења поколебају.

Продужава се рок за ваучере за Италију, Бугарску, за Грчку не

Министарка трговине, туризма и телекомуникација тврди да није тачно да је искоришћено само 50 одсто заменских ваучера за путовања већ да тај проценат износи 70 и навела да ће неке земље продужити рок важења ових ваучера, а неке неће.

Матић је гостујући на РТС-у навела да је од свог грчког колеге добила информацију да њихова уредба о заменским путовањима неће бити продужена.

За разлику од Грчке, неке друге земље као што су Италија, Француска, Шпанија, Бугарске и Малта ће продужити рок, па ће ваучери моћи да се искористе и следеће године.

„У Грчку се могло путовати, а летос нисте могли да нађете лет за Турску колико су били пуни чартер летови. Морамо направити разлику измеду дестинација где је било могуце путовати и где није“ рекла је Татјана Матић.

Поручила је да ће бити продужен рок за заменска путовања у земље где нису признавали наше сертификате о вакцинацији.

Матић је поновила да ће туристима који нису успели да реализују ваучере, туристицке агенције морати да врате новац а агенцијама које нису ликвидне помоћи ће се уредбом коју Министарство припрема.

Њена суштина је у томе да ће се агенцијама омогућити да код Фонда за развој добију повољне кредите за ову намену.

ТопПрес/ Извор: Танјуг