Матић: Оснивамо заједничку дигиталну платформу туристичке понуде Отворени Балкан

Матић: Оснивамо заједничку дигиталну платформу туристичке понуде Отворени Балкан

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је, после састанка са министарком туризма и животне средине Албаније Мирелом Кумбаро Фурџи, да ће две земље, заједно са Северном Македонијом, у оквиру иницијативе Отворени Балкан направити заједничку дигиталну платформу туристичке понуде ових земаља.

Министарке туризма Србије и Албаније најавиле су, такође, стварање заједничког регионалног центра за решавање проблема недостатка радне снаге у том сектору.

„Ово је наш први оперативни састанак након потписивања меморандума у сарадњи у области туризма у Охриду, на коме смо договорили конкретне кораке за наредну сарадњу“, рекла је Матић на конференцији за медије у Палати Србија.

Матић је рекла да је са колегиницом и Албаније разговарала о унапређењу сарадње и заједничком наступу на трећим тржиштима, а посебно када је реч о туристичкој понуди за Кину и друге азијске земље.

Матић је истакла да Ер Србја планира крајем године да успостави директе летове за Кину и да би заједнички наступ на тим тржиштима значајно повећао број доласка страних туриста. Матић и Кумбаро Фурџи су се сагласиле да је нарочито у сектору туризма и трговине кључно регионално повезивање за постизање успеха.

Фурџи је рекла да је ове године у првих пет месеци у Албанији забележено повећање од 55 одсто доласка туриста из целог света, као и да је у прва четири месеца било 20 туриста из Србије.

Она је напоменула да тек предстоји шпиц сезоне и изразила очекивање да ће ти резултати бити још бољи. Министарка Албаније учествоваће у току дана конференцији „Нове идеје за ново време“ у Палати Србија. Конференција „Нове идеје за ново време“ представља корак ближе циљевима Меморандума о разумевању о сарадњи у туризму на Западном Балкану, који је потписан на Самиту Отворени Балкан у Охриду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI