Министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић изјавила је данас да је тржиште хране стабилно и да је снабдевеност добра и најавила да ће поново робне резерве реаговати са додатних 23.000 тона брашна ка пекарској индустрији по субвенционисаним ценама од 33 динара по килограму брашна.

Она је рекла да је највећа брига увезена инфлација и да борба са инфлацијом остаје највећи приоритет, рекла је Татјана Матић за РТС и додала да се пад инфлације очекује у другој половини године.

Према њеним речима, увезена инфлација није само наша брига, и Европа и свет покушавају да је стабилизују, а оно што у највећој мери доприноси скоку инфлације је проблем са енергентима, каже министарка.

„Мере које ће Централна европска банка крајем јуна на заседању донети, које је најавила, јесте повећање референтне каматне стопе и очекује се да ће се одлуке доносити квартално. Више неће бити јефитног банкарског новца“, указала је Татјана Матић.

Стање у робним резервама је добро и под контролом, рекла је Матић и додала да робне резерве држе ситуацију под контролом.

Када су у питању цене, она је навела да се очекује да од половине године крене стабилизација а са падом инфлације почеће се у другој половини године.

„Мислимо да ће доћи до стабилизације тржишта и да ће цене падати крајем године“, напоменула је Матић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет