Туризам у Србији обара све рекорде, саопштила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поводом Светског дана туризма и изразила уверење да ће 2023. година бити још успешнија у овом сектору.

Матић је навела да је од почетка године Србију посетило три милиона туриста од чега преко милион и 300 хиљада страних, те да је број туристичких долазака порастао за 48,1 одсто у односу на исти период прошле године.

Министарка је истакла да одржавање првог међународног сајма вина „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду, као и опредељење Србије, Албаније и Северне Македоније за пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“ показују експанзију туризма и разумевање његове економске снаге.

Како је додала, додатне потврде и охрабрења указане су и на 6. Глобалној конференцији Светске туристичке организације о винском туризму, у италијанском граду Алба.

„Одлични природни услови за виноградарство, богата историја, културна баштина и народно искуство, као и потенцијали планинског и бањског туризма пружају прилику за креирање нових и развој постојећих туристичких производа. Проширујемо познате и градимо нове путеве туризма који ће нас водити ка још већим успесима“, поручила је Матић.

Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO) је 1979. године установила 27. септембар као Светски дан туризма, са циљем и поруком да је потребно развијати свест међународне заједнице о важности туризма и његових културних, друштвених, економских и политичких вредности, подсећа се у саопштењу.

Додаје се да се ове године Светски дан туризма обележава под слоганом „Преиспитивање туризма“ („Rethink Tourism“).

ТопПрес/ Извор: Танјуг