Скупштина Србије усвојила је синоћ  Закон о потврђивању Уговора о зајму (Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима) између Србије и Европске банке за обнову и развој.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је раније да ће захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој од 18 милиона евра око 80.000 домаћинстава у 500 сеоских насеља до краја 2023. добити широкопојасну комуникациону инфраструктуру за брзи интернет.

Уговор о зајму EBRD предвиђа период расположивости средстава од три године од датума потписивања уговора односно до краја 2023. године, што је и рок за завршетак пројекта.

Средства ће се исплаћивати у траншама чији је минимални износ 100.000 евра, а период доспећа зајма је до 15 година, укључујући и грејс период од три године.

Прва рата се плаћа 22. децембра 2023. године, а последња рата 22. јуна 2035. Године

Посланици су потврдили и Одлуку 1/2019 ESAA Заједничког комитета од 31. јула 2019. године о успостављању Заједничког европског ваздухопловног подручја, који је поднела Влада Србије, а која ће омогућити да Директорат и остали надлезни органи очувају и унапреде сигурно и безбедно одвијање ваздушног саобраћаја.

За заменика Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за област заштита података о личности изабрана је дипломирана правница Сања Унковић из Београда.

ТопПрес/ Извор: Танјуг