printscreen

За мање од три године, ученици средњих школа у Србији полагаће државну матуру и то ће истовремено бити тест за упис на факултете, а како је изјавила Марија Крнета из Министарства просвете, припреме образовног система су почеле и фокус ће бити на припреми ученика.

Према њеним речима, испит ће важити за све ученике и састојаће се из три дела – матерњег језика, математике и трећег дела, где ће ученици бирати шта ће полагати од шест предмета, односно предмета струке. „Матурски испит ће у делу матарњег језика и математике бити исти за све ученике, док ће за трећи део факултети прописати шта ће се полагати“, рекла је Крнета за РТС.

Према њеним речима, Министарство ће у наредном периоду формирати више од 200 комисија које ће припремити средње образовање за факултете и које ће радити и са факултетима.

„Промене су нешто што доноси немир, али, уколико се добро припремимо, неће бити проблема. Сва тестирања су показала да осмаци, који већ имају матурски испит, имају много већа постигнућа него раније“, рекла је Крнета.

Она је додала и да је још један од задатака комисија бодовање, а они ће одлучивати да ли ће остати однос 40 према 60. „Државна матура је замишљена као тест, папир и оловка, а све што не може тако да се рангира, факултети ће додатно проверавати“, рекла је Крнета и додала да то што Србија има систем завршног испита на крају основне школе повећала ниво правичности.

Крнета је казала да свака школа добија информације какви су њени ученици и може касније на то да утичу. „Испит јесте важан, јер проверава шта сте научили за четири године. Уведени изборни програми, у трећој и четвртој години средње школе омогућиће ученицима да испробају себе на пољима која су изабрали“, рекла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг