Mед и прополис користе се и као храна и као лек, потражња за њима вишеструко скочила

Mед и прополис користе се и као храна и као лек, потражња за њима вишеструко скочила

Чачак – Они који се деценијама баве пчеларењем, свесни су значаја пчелињих производа за људско здравље, на основу чега се мед сматра најтраженијом, најлековитијом и нјахранљивијом природном намирницом на свету. То најбоље потврђује дугогодишњи произвођач меда, Душан Кукић из Чачка.

„Мед је храна и лек, чист мед се кристалише и може да се растопи само на 40 степени, а преко те температуре губи сва своја свосјства. Дневно узимање меда за одрасле је од 50 до 100 грама и узима се три пута дневно, пре јела, док за млађе иде од 25 до 50. Мед са свим својим састојцима може да послужи и као лековито средство, јер је пун прополиса, полена и воска”, прича Кукић.

Душан Кукић, фото: РИНА

Преко три стотине лековитих материја од чега су 22 витамина и седам минерала, прополис сврстава у намирницу са јаким анелгетичким и антиупалним дејством, које спречава тромбозу, избацује секрет из плућа, шири крвне судове и одличан је у борби против вирусних и бактеријских инфекција. Делотворност матичног млеча позната је по лечењу болести зуба, катаракте и остеопорозе, док се пчелињи восак употребљава код артритиса и бронхијалне астме.

„На било коју рану да ставите прополис она ће много брже зарасти. Мени је изузетно помогло код излечења чира, и од тада сваки дан конзумирам капи прополиса. Имам 76 година и не сећам се кад сам имао грип, а корону нисам ни добио“, каже Кукић.

Значај пчела у време пандемије корона вируса огледа се и у апи коморама, које се сатоје из кошница повезаних на инхалатор из кога се удише лековити ваздух.

Мед је храна и лек, фото: РИНА

„Преко тих инхалатора удише се права ризница здравља, директно улазе у плућа све добробити меда, прополиса, матичног млеча. При сваком удисају осећа се благотворно деловање и лакше се дише. Нарочито корисним апи коморе су се показале код бронхитиса и астме“, каже Зоран Драгојловић који у селу Мијане код Пријепоља има апи-комору.

Иако су од велике важности, пчеле се неретко трују пестицидима из незнања, али и бахатости појединих пољопривредних произвођача, а да би очували здравље морамо очувати и њих.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0