Чачак – Давање имена новорођенчету одувек је имало велики значај у српској култури и традицији, јер име као лични знак, према веровању одређује му даљу судбину. Правила именовања зависила су од традиције, тренутних трендова или посебних околности у којима се нашла породица. Највише имамо Милица, Јелена и Јована, а мушкарци се најчешће одазивају на имена Марко и Милош, која су добили по великим јунацима из српске историје – Краљевићу и Обреновићу.

Али, поред ових тако честих постоје имена која врло ретко можемо да чујемо и увек се изненадимо кад сретнемо да се неко зове неуобичајеним именом. Највеће изненађење већ неколико година доживљавају посетиоци Дома здравља у Чачку где се једна од медицинских сестара зове, ни мање ни више него – Омиљена!

“Ја сам средња сестра у породици и тетка која живи у Нишу ми је дала то име. Увек сам била једина особа која се тако зове и то ми је увек импоновало. Необично је име за овај крај”, рекла је Омиљена Друловић.

Она каже да при првом сусрету њено име изазива различите реакције код људи, али нико не остаје равнодушан кад упозна Омиљену.

“Ја сам из Нове Вароши и тамо ме сви знају, али кад сам стигла у Чачак сви су милсили да ми је то неки надимак, не схватају озбиљно и често кажу да ме неко сигурно много воли, па ме тако зове”, прича ова медицинска сестра и присећа се догодовштине са свог првог радног дана у граду на Морави.

Фото: РИНА

“Кад су ме представили једној од колегиница, она је рекла – па како већ да је омиљена, тек је дошла”, рекла је уз осмех.

Од ретких имена кроз Србију могу се чути још Савијана, Радијана, Прељуб, Тугомир, Голуб, Трандафил и многа друга. Пре него што се одлуче за најприкладније име, парови у просеку смисле 12 имена за наследнике, али за неразумне захтеве родитеља, постоји решење.

“Законом је забрањено деци давати погрдна имена и ми као матичари смо дужни да упозоримо родитеље, а на крају и да им забранимо да се дете погрдно зове”, рекла је матичарка Ружица Папић.

Душко Радовић давно је написао “бирајте имена за своју децу, као да ће се по њима једног дана звати нека улица”, што данашњи родитељи пратећи моду врло често изгубе из вида.

ТопПрес/ РИНА