Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић одржала је састанак са представницима новинских удружења Проунс, Комнет, Друштво новинара Србије, Асоцијација радио телевизија Србије, Друштва новинара Војводине и Удружења медија и медијских радника. Они су, како истичу, покушали да  укажу надлежном министарсву на бројне проблеме са којима се суочавају.

„На српској медијској сцени дошло је до поделе на две групације кад су у питању медијска удружења. Прва, којима између осталог припадају УНС, НУНС, Локал прес.. су имала за циљ да сруше систем Слободана Милошевића и ојачају своје капацитете обезбеђујући себи средстсва из државног буџета.  Тада су локални медији гурнути и страну, па су новинари у унутрашњости Србије били принуђени да оснивају своја удружења. Тада су чланови прве групације покушали да нас дискредитују, проглашавају наша удружења фантомским одузимајући нам сва права. У Закону о информисању, између осталог, увели су уредбу да чланове комисија кад је у питању оцењивање пројката на државном нивоу, могу предлагати само удружења која су старија од три године. Прошле године извршили су притисак на ресорно Министарство да се повуку решења којима је у комисију изабрано шест  чланова који припадају овој „другој групацији“, изјавио је за РИНУ, Владан Стефановић из удружења Комнет.

Представници медијских удружења такође су истакли  да на основу бројности чланства, представљају значајну медијску снагу, али да и поред тога нису довољно заступљени у изради медијских докумената који регулишу медијску сцену и од којих зависи судбина свих новинара и медијских радника.

Они су указали министарки културе и информисања да нису заступљени у Радној групи за безбедност и заштиту новинара, као ни у Радној групи за примену Акционог плана за спровођење Медијске стратегије 2020-2025. године и да би њихово учешће у раду, захваљујући њиховом искуству и кредибилитету, значајно допринело побољшању услова на медијском тржишту.

„Министарка Гојковић је рекла да ће размотрити начин да и наша удружења, која чине новинари и медијски радници из различитих делова Србије, у наредном периоду буду заступљена на адекватан начин. Договорено да оваквих састанака на којима ћемо моћи надлежне да упознамо са нашим проблемима и потешкоћама са којима се суочавамо, буде још“, рекао је Стефановић.

ТопПрес/ РИНА