foto-mupfoto-mup

На територији општина Младеновац и Аранђеловац од 8. до 11. октобра биће одржана међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација „Србија 2018“.

Меморандум о разумевању о извођењу заједничке вежбе „Србија 2018“ данас су у Београду потписали начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић и координатор вежбе испред Евроатлантског координационог центра Клаудио Зојкаш.

Марић је нагласио да је реч о цивилној теренској, а не војној вежби, која ће, како каже, пружити шансу цивилним структурама државних органа који се баве заштитом и спасавањем да са тимовима из различитих земаља провежбају своје капацитете, одговарајући на ванредне ситуације.

„Ова вежба је прилика и да се наше институције упознају са тим како раде и чиме располажу међународни тимови из партнерских земаља. Наш заједнички циљ је унапређење безбедности и заштита наших грађана, њихове имовине и културног наслеђа“, рекао је Марић.

Подвукао је да су искуства из поплава 2014. показала значај међународне сарадње и подсетио да је тада 14 земаља са 22 тима и око 600 спасилаца помагало грађанима Србије.

Марић је захвалио на сарадњи колегема из Евроатлантског координационог центра и међународним тимовима који ће учествовати у заједничкој теренској вежби.

Шеф Канцеларије за евроатлантско и глобално партнерство у НАТО-у Џемс Меки навео је да ће Србија бити домаћин 18. теренске вежбе ЕКЦ-а за управљање последицама катастрофа великих размера.

Како је рекао, „сценарио“ предстојеће вежбе засниваће се на реалности.

„Знамо да је Србију погодио земљотрес 2010. године и катастрофалне поплаве 2014. године, зато морамо бити спремни да радимо заједно када се десе такве катастрофе“, навео је Меки.

Додао је да ЕКЦ обележава 20 година од оснивања и да су сличне вежбе организоване у целој Европи.

Меки је захвалио свим органима власти у Србији што ће организовати вежбе које ће, како је истакао, показати практичну вредност партнерства са Србијом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг