Топола – У Тополи је данас одржано XVII Међународно оцењивање вина. Двојица професора који долазе са пољопривредних факултета оцењивали су око 40 узорака вина по категоријама, бела, розе и црна. Оно у чему су обојица данас били сагласни, то је да је у Краљевску винарију где је обављено оцењивање, стигло веома мало узорака обзиром да је Топола познат виноградарски крај, док су јуче, када је обављено Међународно оцењивање ракија стигло око 140 узорака различитих воћних ракија.

Узорци вина спремни за оцењивање, фото: ТопПрес

„Већ годинама се ствари не помичу много, овде ракијаши доминирају било је преко 130 узорака ракија а вина тек око 40, што нам говори да винари изгледа нису сигурни у квалитет зато своја вина не шаљу на оцењивање. Требали би да доносе, али и да има повратна информација ка њима, где греше шта треба да исправе како би побољшали своја вина.
Незаинтересованост је велика код винара, морају се активирати да видимо каква су њихова вина шта им  недостаје и како их унапредити, грешке се морају исправљати и недостаци елиминисати још у почетку прераде како би се касније добила врхунска вина“, изјавио је за ТопПрес професор др Слободан Јовић.

Професор др Слободан Јовић, фото: ТопПрес

Који параметри се оцењују и каква вина требају бити да би добила златну медаљу у Тополи, открио је доцент на пољопривредном факултету у Земуну  др Александар Петровић.

Доцент Александар Петровић, фото: ТопПрес

„Код вина постоје недостаци и мане приликом оцењивања. Најмање болна ствар у недостацима то је сувоћа и горчина, код белих вина мало киселина а много алкохола због суше, боја, бистрина. Максимум је да вино добије 20 поена што се ретко дешава, али та оцена је мање битна колико је за произвођаче важно да виде где греше и шта ваља исправити“, казао је професор Петровић.

Узорци белих вина, фото: ТопПрес

Награде са XVII Међународног оцењивања вина и ракија биће уручене победницима другог дана Опленачке бербе у Тополи.

ТопПрес

Розе и црна вина стигла на оцењивање, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес