foto-profimediafoto-profimedia

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре активно ради на нацрту измене и допуне Закона о гробљима и сахрањивању, који је донет још 1977. године, изјавио је данас државни секретар у том Министарству Зоран Лакићевић.

Државни секретар је то рекао на првом Годишњем скупу представника комуналних деланости у Привредној комори Србије (ПКС), који је окупио више од 130 представника те делатности, који ће данас предлагати идеје и решења за унапређење комуналних услуга.

Лакићевић каже да Министарство са ПКС сарађује на мноштво закона и правних аката, а једна од њих је и доношење Уредбе за отпочињање комуналне делатности и формирање Комисије за лиценцирање комуналних деланости.

– Такође, како је Закон о комуналним делатносима у надлежности нашег Министарства, имамо извесне измене тог закона које су тренутно на дневном реду Скупштине, а које се односе на водоснабдевање и канализацију – рекао је Лакићевић.

Подизање рејтинга комуналних предузећа

Секретар Удружења за комуналну делатност ПКС Далибор Јокнић каже да је циљ данашњег скупа подизање рејтинга комуналних предузећа, која су, истиче, стуб на којима стоје све локалне заједнице.

– Ако комунална предузећа не функционишу на адекватан начин, имали бисмо озбиљне проблеме. Замислите да неколико дана будете без воде или одношења смећа – рекао је Јокнић.

Указао је и да се комунална предузећа суочавају са многим проблемима, а да је основни проблем недостатак радне снаге, што се нарочитно, каже, може видети у оним предузећима која се баве градским и приградским превозом због недостатка возача.

– Процес прављења једног возача аутобуса је поприлично дуг. Не можете чаробним штапићем да урадите преквалификацију за месец до два дана и имати готовог возача, јер је то процес од две до три године, а посебно што постоји година старости коју возач мора да задвољи – навео је Јокнић.

Србија има одлив радне снаге у комуналним предузећима по више фактора, наглашава Јокнић, пре свега због одласка младих у иностранство, а старијих у пензије, затим, проблем је што због државних уредби постоји забрана запошљавања, која, шире гледано, представља проблем комуналним делатностима, а и због тога што, каже, млади избегавају да раде у комуналним предузећима.

Међутим, указује Јокнић, од 2012. направљен је позитиван помак у комуналним предузећима, а циљ је, додаје, да у периоду од 2020. до 2025. комунални сектор буде на задовољавајућем нивоу попут европског.

Директор Сектора услуга ПКС Маја Стошковић рекла је да ПКС ради на томе да заштити интересе комуналних предузећа и да са њима има добру сарадњу.

– Удружење за комуналне делатности заступа интересе комуналних привредних друштава и предузетника и ми смо у протеклом периоду активно радили на унапређењу регулативе, јер је наша улога да стварамо и креирамо добар послован амбијент за комунална предузећа и да штитимо њихове интересе пред надлежним инситутуцијама – подвукла је Стошковић.

Каже да је у протеклих 20 месеци покренутно више од 170 иницијатива комуналних предузећа, од којих је 58 успешно реализовано.

ТопПрес/ Извор: Танјуг