foto-thinkstockfoto-thinkstock

Београд – Рад на изменама Закона о штрајку је завршен и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је Предлог закона упутило на јавну расправу. Министар рада Зоран Ђорђевић је на седници Социјално-економског савета (СЕС), истакао да ће нови закон о штрајку уредити ту област на један потпуни другачији и ефикаснији начин, те да ће по завршетку јавне расправе поново бити формирана радна група која ће узети у обзир све примедбе или сугестије добијене у току јавне расправе.

„Верујемо да ће та нека размимоилажења бити решена и да ће Србија добити један модеран закон који свакако заслужује. Мислим да је то један врло важан закон“, нагласио је министар.

Подсетио је да Србија од 1996. године има на снази Закон о штрајку, а да се од 2003. прича о његовим изменама, али да „се све то некако завршавало као ‘мртво слово на папиру'“.

Изразио је очекивање да ће синдикати и послодавци узети учешће у расправи о Предлогу измена закона, јер је циљ „да имамо квалитетан закон“.

Ђорђевић је такође навео да је Влада на прошлонедељној седници донела решење о формирању Одбора за репрезентативност, који ће већ у току ове недеље почети са радом и који ће врло брзо наставити са својим редовним радом.

На седници СЕС-а је речено и да Љубисав Орбовић више није председавајући СЕС-ом и да ће га на тој функцији у наредних годину дана заменити председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

„Што се тиче рада СЕС-а у наредних годину дана, сви смо на заједничком задатку – синдикати да остваре што боље услове за раднике, предузећа да имају што боље резултате, а Влада Републике Србије да оствари бољи привредни амбијент“, поручио је Ненезић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг