Горњи Милановац – У светлу изјаве председника Србије Александра Вучића да ће држава одвојити средства у износу од 200 милиона евра за замену дрвених електричних стубова за металне бандере у селима и приградским насељима, а поводом тренутних огромних проблема са електроснабдевањем у великом делу Србије услед снежних падавина, поједини Рудничани кажу да је у питању одлична вест.

Рудник је, као и све друге планине и забачени крајеви у Србији, „први на удару“ снега, мећава, зимских ветрова што неретко доводи до нестанка струје и отежава живот становницима.

Ипак, они упућују критике на немар надлежних из електроенергетског система, док из ЕДБ у Горњем Милановцу напомињу да само 10 одсто домаћинстава варошице има и даље дрвене бандере.

Шта о томе мисле и колико ће им то значити, питала је РИНА.

Мештани кажу да је замена за металне стубове добра ствар и да је потребно коначно наћи неко системско решење, али да то није и једини проблем.

Снег прави огромне проблеме, „отежа“ на крошњама или жицама повезаним на далеководе и све иде дођавола, напомињу они.
„Није лако живети у планини са снежним наносима, завејани, без струје и воде зими. Ваља системски решавати ствари, код нас конкретно има доста нових бандера металних од пре три-четири године и то је добро, али се и то не одржава како треба“, рекао је један мештанин из насеља „Градови“ које често кубури са струјом.

Други додаје да лети екипа надлежна за одржавање ништа не ради, како каже, ама баш ниста:

„Морају се потерати људи да раде и ако су већ плаћени за то. Њихова је то одговорност.“

Је ли, је л’ зимницу спремаш преко зиме или у јесен?, узвратио је на сликовит начин трећи саговорник, „викендаш“ Милан Деспотовић.

Како каже, уместо да се преко лета исеку гране у шуми, све очисти и припреми за снежне падавине и могуће проблеме, да се промене каблови и поставе самоносећи, оно ништа.

„Решење јесу само тзв. изоловани, самоносећи каблови јер слабе жице праве потешкоће. Али, све треба радити на време. Пошто тога није било, дошло је до колапса који је на Руднику ’мила мајка’ поредећи са другим деловима Србије“, рекао је Деспотовић.

Референт за Рудник у Електродистрибуцији Горњи Милановац Драган Ђоковић рекао је да само мали део кућа и домаћинстава, око 10 одсто има старе, дрвене стубове.

„Ти стубови ће бити замењени, тек треба да се направи план, свакако је иницијатива председника одлична. Такодје, имамо један део Рудника у насељу ’Градови’ са проблемима око жица које су слабе и иду преко крошњи дрвећа и ту је проблем сличан ономе који је виђен на Голији и у ивањичком крају. За то је план готов и чекамо да се одобре средства, да ли од општине, Електродистрибуције Чачак, видећемо“, навео је Ђоковић.

ТопПрес/ ГЗС