Топола, Рудник – Још није прошло ни годину дана од како су мештани села Војковци подно Рудника добили асфалт на једној од изузетно фреквентних деоница а како кажу, чекали су га 40 година. Захваљујући локалној самоуправи и држави пут Војковци – Рудник асфалтиран је и таман кад су овдашњи мештани помислили да је њиховим мукама дошао крај, дошло је до нових проблема. Наиме, тешки камиони који  превозе  дрва већ су оштетили нов асфалт а мештани страхују да ће оштећења на путу бити све већа.

Овако је изгледала поменута деоница пре непуних годину дана, фото: приватна архива/уступљене фотографије

„Асфалт који смо добили за мештане из горњег краја села је  злата вредан, нарочито у зимском периоду, али нашој радости брзо је дошао крај. Предузеће Србија-шуме ових дана врши експлоатацију шума на територији Војковаца на деоници Војковци – Горња Трешњевица и користе поменути правац за одвоз трупаца. Користе камионе са приколицама који се неконтролисано товаре и преко 40 тона укупне масе, иако имају алтернативан правац према Аранђеловцу“, кажу  мештани.

Они истичу да су две општине Топола и Горњи Милановац упознате са проблемом јер се пут налази на територији обе општине. Због проблема са којим су суочени како кажу, принуђени су на радикалне потезе и блокаду пута.

Оштећења на путу су већ видљива, фото: приватна архива/уступљене фотографије

„Иако је ових дана лошије време то их не спречава да превозе трупце и већ је дошло до оштећења пута. Нама за решавање проблема не преостаје ништа друго осим блокаде пута, док надлежне инспекцијске службе не изађу на терен и процене колика је носивост безбедна за транзит овом деоницом, јер даље чекање и превоз могу да изазову непоправљиве последице. Незванично смо сазнали  да ће бити посечено 6000-7000 кубика дрва а превоз толиког терета сасвим сигурно ће уништити асфалт“, истичу забринути Војковчани.

Како су најавили пут ће блокирати првог наредног дана када камиони крену овом деоницом како би спречили даља оштећења на новом асфалту.

ТопПрес

Тешки камиони свакодневно превозе дрва, фото: приватна архива/уступљене фотографије