После 19. децембра чекају нас веома ниске температуре и ледени дани, а жива у термометру данима ће бити далеко испод нуле.

Метеоролози упозоравају да би, према дугорочној прогнози, ове зиме у појединим местима температура могла да падне и на минус 25, колико је последњи пут било у зиму 2012.

Већи снег ће поново падати после 25. децембра, а биће га и за Нову годину, додају прогностичари.

У Ивањици, Гучи, Сјеници, Крупњу, Лучанима, Љубовији и Новој Вароши већ је због снега проглашена ванредна ситуација, а стручњаци процењују да ће до Нове године ванредно бити у још најмање десетак општина.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић каже да ће се наредних дана јутарње температуре кретати од минус 6 до плус 2 степена, док ће максималне дневне бити од минус 2 до плус 7. Данас се очекује претежно суво време, а онда ће у четвртак и петак у Београду и у нижим пределима бити кише, повремено и ледене кише, и суснежице, док ће у вишим планинским пределима падати слаб снег.

„У суботу и недељу биће слабог снега у централним и јужним пределима Србије, док ће у Београду падати у понедељак. Количина падавина у овом периоду неће бити велика и снег неће створити велике проблеме. Ипак, ниже температуре крајем недеље могу да изазову проблеме због могуће поледице и зато саветујем опрез, нарочито возачима”, навео је Николић.

Како је додао, до краја децембра задржаће се изразито хладно време са повременим наоблачењима и снежним падавинама.

„Око Нове године, од 25. до 28. децембра, имаћемо услове за падавине у свим нижим пределима, а такође 1. и 2. јануара повећава се могућност за снежне падавине”, најавио је Николић.

 

ТопПрес/ Извор: Новости