Топола, Крагујевац – Мића Васић (62) из Крагујевца, иако  по струци електричар, у слободно време поред бројних интересовања има и један несвакидашњи хоби. Наиме, како каже, радује се зими као дете ал само из једног разлога, да би могао да направи скулптуре од снега.

„Пре десетак година почео сам да обликујем снег  у  различите скулптуре,  углавном по дечјој жељи и да направим нешто другачије од класичног Снешка белић. Волим да проводим време са децом, сакупимо снег на гомилу и онда се препустимо машти на вољу, иако руке промрзну, идеја не мањка, па тако настане Снежана, Снешко дебељко, лавић, змај“, казао је Мића Васић за ТопПрес.

Снешко дебељко, фото: ТопПрес

Овај уметник за снег, кроз шалу каже, да му ништа није тешко да направи јер, дечји осмех и њихова радост немају цену.

„Снежана је била висока скоро три метра, правио сам је непуна три сата, промрзну руке па мало користим шпатулу да урежем ситније детаље, мало лопатом док су грубљи радови. Углавном ми тада помажу деца и док они трчкарају око мене и са нестрпљењем ишчекују како ће то да изгледа ја њихове жеље претворим у стварност и није ми тешко, колико год да је хладно“, прича уз осмех Мића.

Змај од снега, фото: ТопПрес

Ипак, због топле зиме и недостатка снега ове године, и он и деца немају могућност да уживају, али зато када падне снег Мића га обликује и сачува бар за неколико дана.

Недавно је овај мајстор за снег боравио у селу Липовац на одмору где је и настао бели лавић.

Лавић од снега, фото: ТопПрес

„Мића је дошао код нас на одмор и како је тад пао снег биле су пуне руке посла. Мој син Сава и он су пола дана провели сакупљајући снег, све су кофама доносили док нису имали довољно да направе шта су замислили. Незна се дал тад више ужива он или дете које је у његовом друштву, а најважније је да буде бар неколико дана мраз да би њихово ремек дело што дуже трајало“, каже Данка Јовановић, власница сеоског домаћинства у ком је Мића боравио на одмору.

ТопПрес

Саво и Мића у Липовцу у припреми нове снежне чаролије, фото: ТопПрес