Људи који воде Електропривреду Србије (ЕПС) морају да схвате да су обавезни да обавесте све важне чиниоце који воде ову државу кад се десе ствари као што је пожар у недељу у блоку Б1 у ТЕНТ-у, изјавила је данас потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Министарка је додала да блок Б1 у ТЕНТ-у још увек није на мрежи због овог инцидента.

„Морам да признам да и даље постоји једно недовољно разумевање ЕПС-а да све актере у овој држави мора да информише о ономе што се дешава у њиховом систему“, рекла је Михајловићева за Танјуг.

Она је нагласила да је током енергетске кризе средином децембра цела држава помагала да се производње електричне енергије у ЕПС-у одржи.

„Кад је био колапс 11. и 12. децембра, ми смо целу ноћ провели у влади и организовали да ЕПС добије довољне количине мазута,

30-40 цистерни мазута. Цела Влада је помогла, од полиције до саобраћаја, НИС-а и тако даље, да бисмо имали довољно мазута да би уопште могли да одрже свој систем. Ми јесмо били на граници да буде или не буде, и све време смо то радили“, нагласила је Михајловићева.

Поновила је да више нико у радној групи формираној да решава ове проблеме нема намеру да говори о томе ко је одговоран, јер се тиме сада баве друге институције.

„Међутим, када се десило ово што се десило у ТЕНТ-у јуче ујутро, чињеница је да ЕПС није обавестио ни председника државе, ни владу, ни ресорно Министарство ни посебну радну групу да постоји проблем у ТЕНТ-овом блоку Б1, управо оном који је био ревитализован од маја до децембра“, рекла је Михајловићева.

Министарка је оценила да се и даље не схвата да су све набројане инстанце власти и ЕПС-а један систем.

„Ми више немамо времена ни минут, ни секунд да размишљамо да ли неко можда није хтео, зашто није хтео, то је обавеза људи кољи воде ЕПС да информишу апсолутно све важне чиниоце који воде ову државу кад се десе такве ствари“, рекла је Михајловићева.

Иначе, у недељу ујутру око 4.30 часова запалио се мазут на горионику број 21 у Термоелектрани „Никола Тесла Б1“, а пожар је ангажовањем свих стручних служби брзо угашен, потврђено је јуче Танјугу у ЕПС-у и поручено да је у току провера система у складу са безбедносним процедурама, како би блок Б1 у најкраћем року био враћен на мрежу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг