Михајловић: ЕПС обмануо грађане; Не постоји никакав уговор државе са „Рио Тинтом“

Михајловић: ЕПС обмануо грађане; Не постоји никакав уговор државе са „Рио Тинтом“

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић као најважније је оценила то што је обезбеђена довољна количина електричне енергије и за домаћинства и за целокупну српску привреду, али и нагласила да је неопходно да се промени функционисање у „Електропривреди“.

Министарство је, како је додала, урадило све што је у њиховој надлежности да осигура енергетску безбедност и стабилност.

„Решавамо проблеме настале 11. и 12. децембра, пре свега са снабдевањем домаћинстава. Али, то што се десило је последица свега што се дешавало претходних година. Снег јесте изазвао проблеме, али пре свега у дистрибутивном делу. То што су блокови испали са мреже резултат је нечињења у ‘Електропривреди'“, рекла је Михајловић.

Додала је да су представници Министарства практично дан и ноћ заједно са свим чиниоцима у енергетском сектору, како би решили проблем.

Министарка је рекла да су од формирања Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима у априлу, из ЕПС-а стизале писмене и усмене гаранције да је све спремно, да угља има и више него што је довољно.

„ЕПС је обмануо грађане, не само Министарство и председника Републике. То је одговорност људи који нису урадили свој посао, а није посао Министарства да копа угаљ, већ да осигура енергетску безбедност. Веровали смо, јер је функционисање ЕПС-а питање енергетске и националне безбедности и требало би да људи који управљају њиме износе тачне податке“, рекла је она.

Михајловићева језа Инсајдер, одговарајући на питање о отварању Поља Е, рекла да је Министарство протеклих месеци указивало на недостатке у пројектно-техничкој документацији.

„ЕПС је већ дуже време обављао радове на Пољу Е без дозволе и пре него што сам постала министарка рударства и енергетике. Од почетка смо тражили да се заврши пројектно-техничка документација. Технолошка дисциплина је услов, јер постоје закони и правила која треба да се поштују. Све је завршено и званично је ЕПС добио одобрење“, рекла је она, саопштило је Министарство.

Михајловићева је, говорећи о финансијској штети која је изазвана непланираним увозом струје, навела да ће се тачни подаци објавити када се све заврши, али да се штета мери у стотинама милиона евра, и поновила да у наредном периоду треба да се разговара о свим изворима енергије, па и о модуларним нуклеарним електранама.

„Не треба да бежимо ни од једног извора. Треба нам више ХЕ и у деценијама испред нас свакако морамо да смањујемо производњу енергије из ТЕ и свакако да ћемо разговарати о свим изворима енергије“, рекла је Михајловићева.

Министарство ради јавно, нема тајних уговора

Не постоји никакав уговор државе са „Рио Тинтом“ и сви подаци о раду Министарства рударства и енергетике су јавно доступни, изјавила је  МИхајловић.

„Нема никаквог права за експлоатацију литијума, како то можемо да чујемо. Све је јавно, нема никаквих уговора. Не могу да ставим на сто нешто што не постоји. Оно што постоји је елаборат о резервама литијума, јер је битно да знамо са колико литијума располажемо, јер је то критична минерална сировина у свету. Постоји Меморандум о разумевању из 2017. који нема обавезујући карактер. Никакав уговор између Владе и „Рио Тинта“ не постоји“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да је све што је та компанија до сада уложила њихов пословни ризик.

„Ја све време говорим, од када сам на челу Министарства рударства и енергетике, да ова земља неће донети ни једну одлуку док не буду готове процене о утицају на животну средину. Ја бих сачекала студије, па да онда разговарамо. Али, треба сви да знају да нећемо урадити ништа што је против закона, државе и народа. Сви закони су у складу са ЕУ, као и сви стандарди заштите животне средине“, рекла је Михајловићева, пренело је Министарство.

Грађани ће на изборима рећи да ли смо добро радили

Михајловић је изјавила да ће грађани на изборима показати да ли су за резултате које су остварили актуелна влада и председник Александар Вучић.

Она је рекла да очекује озбиљну предизборну кампању, а да ће СНС представити грађанима резултате који су остварени.

„Волела бих да грађани у што већем броју изађу и покажу шта мисле о политици коју спроводи СНС и мислим да је битно да опозиција представи шта би све урадила, а не да се само суочавамо са нападима и агресивном, негативном кампањом. Да се бијемо програмима, а не увредама“, рекла је она.

Михајловићева је одговарајући на питање да ли постоји довољно простора у медијима за опозиционе странке, рекла да постоје бројни медији који свакодневно нападају председника Вучића и чланове владе, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

„Свако има право и простора да говори о свом програму, али је превише личних напада који долазе из опозиционих странака. Сви смо ту због грађана и на крају ће они донети одлуку о томе ко је и колико урадио, а ја сам сигурна да се ова влада трудила максимално. Знам по министарству које водим, колико је било тешко и колико смо успели да покренемо ствари“, закључила је она.

Настављамо да унапређујемо положај жена

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, изјавила је да је држава донела све потребне законе и подзаконска акта у борби против насиља над женама и за унапређење родне равноправности, али да је то друштвени проблем за који треба сви да пронађемо решење.

„Без обзира на ситуације које могу да се десе, да неко у полицији није реаговао адекватно и на време, то није став полиције, то није став институција. Постоје правилници, социјалне службе су такође обучене. Постоји нормативни оквир и од када имамо законе о насиљу у породици, имамо и стотине жена које су га пријавиле“, изјавила је Михајловићева.

Држава има све инструменте, али је, како је рекла, потребно да у решавање тог проблема буду укључени и цивилни сектор, медији и сви грађани.

„Имамо све потребне законе, подзаконска акта и стратегије, постоји политичка воља да се боримо против родно заснованог насиља, али је потребно и да сви заједно радимо више на томе“, рекла је Михајловић за ТВ Инсајдер, а преноси ресорно министарство.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI