Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да се не праве никакви планови о рестрикцијама струје, већ да је основна тема о којој се разговара како да се смањи потрошња енергије како би држава издвајала мање новца за увоз струје.

Она је за РТС-у истакла да ће грејна сезона у Београду почети на време и да неће бити померања.

“Неће бити рестрикција, о томе нисмо разговарали и нисмо правили планове. Основна тема о којој разговарамо је како да уштедимо, да мање новца дамо за увоз струје. Од октобра прошле године до сада смо за увоз струје и гаса дали близу две милијарде евра, када крене зима сигурно је да ћемо увозити и више од 15 или 20 одсто од укупне потрошње, а према данашњим ценама то су милијарде евра“, казала је Михајловић, саопштено је из њеног кабинета.

Она је додала да је апел свима да покушамо да уштедимо како бисмо мање новца дали за увоз струје, а не зато што ћемо тако да избегнемо рестрикције.

“Предложили смо препоруке које се односе и на домаћинства и на државну управу, локалне самоуправе, јавна предузећа, на све државне институције. Према нашим проценама могуће су уштеде од 15 одсто. До сада смо добили планове уштеде од 35 локалних самоуправа, од неких Министарстава, од Управе за заједничке послове“, казала је министарка.

Како је навела, додатни попусти су за домаћинства, јер она чине 42 одсто у укупној структури дневне потрошње и ту може највише да се уштеди.

“Желимо да подстакнемо људе да штеде и зараде и то ће бити мерено у складу са потрошеном енергијом у истом месецу претходне године. Предлог је да домаћинства која умање потрошњу за више од 10 до 20 процената добију 10 одсто попуста. Домаћинства која смање потрошњу више од 20, па до 30 процената, добиће 20 одсто попуста, а сви који потроше 30 и више процената мање, добиће 30 одсто попуста“, рекла је.

Она је поновила да осим поскупљења струје које је одобрила Агенција за енергетику Србије од 6,5 одсто, нема најаве других поскупљења и истакла да неће бити ни померања грејне сезоне

“Енергетску политику воде Влада и Министарство. Београдске електране јесу део укупног енергетског биланса, али не одлучују о томе да ли ће и када кренути грејна сезона. Могу да предлажу, али о томе нисмо разговарали. У Србији 610 хиљада домаћинстава користи даљинско грејање, од тога половина у Београду и за нас је јако важно да све функционише без проблема како се не би догревали. Београдске електране имају довољне количине гаса, као и мазута, уколико буде затребало. Порука и Београђанима и свима у Србији јесте да чинимо све да обезбедимо довољно енергије и енергената, али је молба да покажемо више солидарности и да покушамо рационалније да користимо енергију“, рекла је Михајловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг