Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да влада ради све како би ублажила кризу у енергетском сектору, али да и поред тога струје и угља нема довољно, док су цене и извоз пелета ограничени, како људи не би прелазили на алтернативне начине грејања током зиме.

Она је истакла да ситуација није једноставна јер се наша земља поред глобалне енергетске кризе суочава и са сушама и несташицом хране у свету, али да је влада благовремено доносила мере како би било довољно новца да се увозе енергенти из других земаља.

„Влада Србије води енергетску политику захваљујући новцу из буџета“, рекла је Михајловић за ТВ Прва.

Када је у питању струја Михајловић је истакла да Србија не производи довољно струје за своје потребе и да је увози, као и да ће веће количине бити потребне током зиме.

„Увоз струје се тренутно разликује од дана до дана, а зависи управо од хидрологије, прекјуче је то било 12 одсто, јуче негде око пет или шест одсто и у току лета ми се крећемо негде између четири и по и 13 одсто. Још увек нисмо у зими и још увек потрошња није као током зиме. Наша највећа потрошња је током децембра и јануара“, навела је Михајловић.

На питање колико ће струја поскупети, Михајловићева је навела да ће повећање бити 6,5 одсто, а да ће рачуни грађана бити увећани у просеку од 280 до 340 динара.

Према речима Михајловић, гас у земљи је обезбеђен што уговором са Русијом, што складиштем у Мађарској.

Истакла је да у српском делу Банатског Двора гаса има за близу 50 дана – пет милиона метара кубних гаса може да се истаче дневно, а у руском делу има залиха гаса за 29 дана.

Најавила је да ће гасни конектор ка Димитровграду бити изграђену у септембру наредне године, као и да Србија ради на алтернативним путевима да дође до гаса преко Албаније и из Азербејдзана.

Када је у питању пелет, министарка је казала да је држава ограничила извоз и цене овог енергента, како грађани због несташице не би прелазили да се греју на струју у току зиме.

Најавила је да цена пелата неће прелазити 320 евра по тони и да ће полиција и војска помоћи Србија шумама да се исече довољна количина сировог дрвета за производњу пелета.

Није важно да ли ћу бити у влади, приоритет је мир

Потпредседница владе Србије Зорана Михајловић рекла је данас да још увек не зна да ли ће бити у новој влади и да то сада није важно, већ да је приоритет, како је истакла, да се очува јединство, независност, мир и економска стабилност у земљи.

Она је за ТВ Прва казала да су пред нашом земљи бројни изазови, како у енергетском сектору, тако и када је у питању очување мира и независности с обзиром на претње премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија и недавних дешавања на северу КиМ.

Михајловић је подсетила да је председник Србије Александар Вучић најавио да ће нова влада бити формирана до краја месеца и изразила уверење да ће се то и реализовати у том року.

Оценила је да је за Србију од изузетног значаја да се формира нова влада, јер ће тада ефикасније радити сви ресори.

„Приоритет је шта ће бити задаци и циљеви нове владе. Треба нам снажна и јака влада која ће да нас води и брине о сваком грађанину наше земље. Иду тешки дани које ми треба некако заједно да прођемо“, поручила је Михајловић.

На питање да ли су јој наштетиле критике да је страни шпијун, да уништава српску енергетику, као и да је лобиста оних који зарађују на зеленој енергији министарка је рекла да је важно ко упућује те критике и да на основу тога треба да буде донета процена ко је у праву.

Закључила је да они који је критикују нису вредни да се она преиспитује и брине.

„Знам шта стоји иза мене, знам шта јесам и имам неке своје циљеве у животу, пре свега у професионалном смислу“, казала је Михајловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Михајловић: Ради се све да се ублажи криза, струје и угља нема довољно”
  1. Ministarka Mihajlović bi morala da zna da se naplata u Beogradu nezakonito obavlja sa falsifikovanim cenovnikom. Još 2005 god ugrađeni su kalorimetri u predajne stanice zgrada. Odmah nakon ugradnje moralo se preći na naplatu na osnovu očitanih stanja kalorimetra koji meri kwh isporučene energije zgradi. Pa zašto to nije učinjeno ni sada posle 17 godina od ugradnje kalorimetra? Upravo naplata grejanja koju obavlja Infostan (koji nema radnike koji očitavaju merne uređaje (kalorimetar, vodomer i strujomer za zajedničku potrošnju ) je bez podataka o očitanim stanjima ustvari PRIZNANICA a ne RAČUN. Račun mora da sadrži očitana stanja na osnovu kojih se izračunava obaveza za plaćanje. Na ovaj način korišteći se IZNOSOM od 1432,71 din/m2 god (nedostaje DEKLARACIJA koliko kwh se na taj način kupuje). Sa 1432,71 din/m2 god podeljeno sa cenom 7,00 din/kwh, daje da se godišnje kupuje 204,6728 kwh/m2 stana. Stan od 60 m2 godišnje kupi 12.280,3714 kwh., a to se nikada nije isporučilo. Prosek od 17 sezona je 90,5228 kwh/m2 , pa stan od 60 m2 ustvari dobije svega prosečno 5.431,368 kwh godišnje. Lako je shvatiti razlog zašto Toplana ne šalje RAČUN skupštini vlasnika stanova da oni izvrše podelu i svako plati svoj iznos obaveze , već se naplata obavlja preko posrednika koji i sam nezna tačne podatke već primenjuje dvostruko veći iznos AKONTACIJE. Ali to je predmet koji treba da rešava Tužilaštvo za organizovani kriminal kojem sam još 28.Decembra 2010 god uputio TUŽBA PROTIV NAČINA NAPLATE KOMUNALNIH USLUGA GRADA BEOGRADA zavedenu pod brojem 813/10 a koji se pravi nenadležnim mada je dobio validnu i verodostojnu dokumentaciju.

Comments are closed.