foto tanjug -zoran zestic

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је у Суботици да Радна група Министарства правде разматра иницијативу фондације „Тијана Јурић“ о увођењу доживотне казне затвора за најтежа дела против деце, малолетника, трудница и немоћних, коју је својим потписом подржало више од 160.000 грађана Србије.

– Могу да вам потврдим да чланови Радне групе Министарства правде тренутно врло активно раде на могућности да се овај предлог имплементира у наш кривично-правни систем. Очекујемо да у најскорије време радна група уз консултацију са стручном јавношћу изађе са конкретним и усаглашеним ставом поводом овог питања – рекла је Михајловић на трећој конференцији Фондације „Тијана Јурић“ посвећеној безбедности деце „Безбедност и одговорност“.

Она је нагласила да верује да ће Влада Србије и Скупштина чврсто подржати сваки предлог око којег се струка усагласи.

Михајловићева је поручила да су превенција и едукација родитеља и деце и заједнички рад целог друштва најважнији да би деца у Србији била безбедна.

– Безбедност деце није само питање казнених одредби које Министарство правде разматра и које верујем да ће дати позитиван исход, него и питање превенције, и то је оно на чему би сви заједно требало да радимо, и цивилни сектор и медији и државне институције” – рекла је Михајловић.

„Хвала Игору Јурићу“

Она је додала да је едукација деце и родитеља важна како би могли да на прави начин одреагују на све ризике које прати живот у модерном друштву.

– Жао ми је што су морале да се десе трагичне ствари да бисмо покренули неке ствари и хвала Игору Јурићу на томе што се обратио Влади Србије за подршку и на раду који је омогућио да се о проблему безбедности деце говори више него раније – рекла је Михајловић.

– Постоји српска изрека: ‘Не дај боже ником да се то деси’. Али се мало кад запитамо шта смо урадили да се нека трагедија не догоди. Управо то је наш задатак – да се бавимо тиме да се ником не деси” – рекла је потпредседница Владе.

Амбасадор Шведске Јан Лундин рекао је да и у Шведској, безбедност деце није само питање казни за злостављање деце, већ и како га спречити.

– Више од 23.000 случајева малтретирања деце и 3.000 случајева сексуалног злостављања пријављено је полицији прошле године у Шведској, а говоримо само о евидентираним случајевима. Свако десето дете у школама у Шведској каже да је трпело неки вид злостављања – рекао је Лундин, и додао да је Шведска спремна да сарадјује са Србијом у борби против овог проблема.

Директор Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић, захвалио је потпредседници Владе на подршци иницијативи фондације у вези с пооштравањем казнених одредаба и другим институцијама које подржавају рад фондације, укључујући Амбасаду Шведске.

– Успели смо од 2015. да променимо један закон, данас се много брже креће у потрагу за децом, успоставили смо регистар несталих и захвални смо држави на подршци – рекао је Јурић и додао да важно место у деловању ове организације чине едукативне и превентивне активности, повећање безбедности деце на интернету и проблем нестанка деце.

ТопПрес/ Извор: Танјуг