Министарка рударства и енергетике рекла је за РТС да око 30 одсто система ЕПС-а тренутно није у погону и да је за актуелну енергетску кризу крива управа ЕПС-а. Кад изађемо из кризе, видећемо ко је у целом ланцу направио проблем, истакла је министарка.

Зорана Михајловић је рекла за РТС да тренутно око 9.000 корисника нема струју, односно око 260 трафо-станица није у функцију. У недељу увече је, каже, без струје било око 126.000.

„Причамо о дистрибутивном систему који очито претходни дуги низ година није довољно добро одржаван, мислим на инвестиције које су морале да се уложе у нове стубове, мрежу, али и одржавање – растиње је морало да се сече, а не само где је доступно, а где је мање доступно, онда и не одете. Монтери су на терену, лавовски се боре да данас сви добију струју“, истакла је министарка енергетике.

Указала је да ЕПС има обавезуда спреми предлог закључка да се умање рачуни оним потрошачима који нису имали струју. „Да се једанпута схвати да када не обезбедите електричну енергију, морате за то и да одговарате“, наводи Михајловићева.

„Снег је елементарна непогода, то је објективни фактор проблема, чињеница је да дистрибутивни сектор има много проблема. Морамо да схватимо да у свим областима енергетике подхитно морамо да улажемо много више. Енергетика се не решава у једном дану и години, све што радите дође на наплату у једном тренутку, па кад се десе ове ситуације, или имате или немате струју. То је један део приче, други део приче је унутар ЕПС-а, имамо ситуација да око 30 одсто система није у погону, то је јако много. Држава је обезбедила новац и за увоз струје и мазута, али то није требало тако да се деси. Систем је још увек јако осетљив, ми смо у кризи, ствари нису решене, а кад буде решено, видећемо ко је у целом ланцу направио пропусте свих ових година“, истакла је Зорана Михајловић.

Министарка није директно одговорила на питање да ли се осећа одговорно за пропусте, али је навела да „кад се направи анализа, никакав то проблем није, много су важније друге ствари“.

„Енергетика мора да промени начин како функционише, планирање у сектору енергетике не ваља, пре свега у ЕПС-у. Цела Европа покушава да стабилизује свој систем управо са термо сектором зато што нема довољно ветра, обновљивих извора. Цена је јако висока, 311 по мегават часу, у марту је била 50. Уместо да наш угаљ користимо за стабилност, нама се ово деси. Пропуст свакако постоји“, рекла је министарка рударства и енергетике.

Напоменула је да има више одговорних у ланцу за ову кризу, али да је у овом тренутку крива управа ЕПС-а.

„У електроенергетском систему, пре свега ЕПС-у, 30 година нисмо направили ниједан капацитет. Једино што смо направили јесте у гасу, Балкански ток, и то нам толико значи, то нам обезбеђује гасну сигурност. Да имамо проширење Банатског двора, не бисмо размишљали да ли имамо или немамо довољно количина од Руске Федерације“, навела је министарка енергетике.

Одговарајући на питање хоћемо ли имати довољно угља за рад термоелектрана, Зорана Михајловић је рекла да ћемо „морати још више да радимо на томе“.

Додала је да је ЕПС месецима уназад говорио да смо спремни за зиму, а онда се десило да за пола сата све испадне из система.

До вечерас ће добити струју сви који је немају

Грађани и привреда који су остали без електричне енергије добиће је у току дана, евентуално до вечерас, а о одговорности ћемо разговарати када се ова енергетска криза заврши, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„Ми се и даље налазимо у енергетској кризи која је једним делом проузрокована елементарним непогодама, када говоримо о дистрибутивном сектору, а другим делом недостатком квалитетног угља у ЕПС-у“, изјавила је Михајловићева на конференцији „Окрени на зелено“ у организацији ЕУ.

Према њеним речима, неће се то баш тако брзо све средити али, додала је, „чињеница је да људи раде 24 сата, да А 3 блок ТЕНТ-а очекујемо јако брзо да видимо већ на мрежи, ТЕНТ Б1 је већ ушао на мрежу, мислим да је већ сада негде 400 мегавата снаге“.

Она је оценила да се ситуација поправља, али је чињеница да системски проблеми у електроенергетском сектору не могу да буду решени преко ноћи.

„Дакле, ово је резултат неких лошијих потеза, претпостављам претходних неколико година и ми то сад трпимо, али што се тиче грајана и привреде, што је у овом тренутку најважније, имаће у року од данас, евентуално вечерас струју. А када говоримо о овом стратешком питању, решаваћемо га наредних дана и недеља, али ће Србија имати довољне количине електричне енергије“, истакла је министарка Михајловић.

Она је рекла да ће се о одговорности разговарати када се заврши криза.

„Што се тиче одговорности, без обзира колико ме нападају, и даље стојим иза тога да ми из кризе морамо да изађемо, јер ово није летња киша која је пала, па је све прошло. Ово је озбиљна ствар. Ми јесмо у озбиљној кризи, кад све будемо завршили све треба да посложити, сва имена и презимена морају да се нађу на томе, са све мојим именом, никакав проблем, али морамо да знамо шта се радило свих претходних година“, изјавила је Михајловићева.

Поставила је питање зашто Србија нема довољне количине квалитетног угља у временима енергетске кризе у Европи.

„Будући да данас због ситуације са ценама електричне енергије на европском тржишту многе земље држе у својим резервама термокапацитете и онда када је нека кризна ситуација они са термокапацитетима излазе и чувају стабилност, ми на жалост у овој ситуацији са нашим термокапацитетима нисмо били у стању да се са тиме на прави начин изборимо“, рекла је министарка енергетике.

ТопПрес/  Извор: РТС