Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да се не праве никакви планови рестрикција струје, већ да је циљ да се смањењем потрошње смањи износ који држава издваја за увоз електричне енергије. Она је, гостујући на РТС-у, рекла да препоруке могу да донесу уштеде од 15 одсто и да ће сви који буду имали нижи рачун у односу на исти месец претходне године бити финансијски стимулисани додатним попустима.

„Не праве се никакви планови за рестрикције струје и чинимо све како бисмо у сваком тренутку имали довољно електричне и топлотне енергије и за привреду и за домаћинства. Свакодневно чујемо да многе државе у Европи, Француска, Италија, Британија, Немачка, већ имају најаве да ће бити рестрикција. Ми смо рекли да ћемо се борити колико год можемо да не буде рестрикција, али морамо да знамо да су у питању стотине милиона евра које ће држава издвојити за то. Дали смо рок јавним предузећима да до 15. септембра доставе планове за штедњу и очекујемо да добијемо информације, али и да се прати план смањења потрошње. Циљ од 15 одсто није нереалан, већ према свим пројекцијама сасвим је нормално очекивати уштеду на том нивоу. Препоруке које смо дали тичу се свих нас, не само јавног сектора, јер је потребно да сви будемо део уштеда и да снизимо потрошњу електричне и топлотне енергије. Издвајамо много новца, само јуче смо увезли 5,6 одсто укупне потрошње струје и то платили 1,3 милиона евра, то су огромна средства“, рекла је она.

„За разлику од многих држава које кажњавају прекомерну потрошњу електричне енергије, ми смо се определили да финансијски стимулишемо домаћинства и привреднике који ће у односу на исти период претходне године умањити своју потрошњу и ускоро ће Министарство финансија и ЕПС изађи са конкретним предлогом“, изјавила је Михајловићева.

Она је, одговарајући на питање о спремности ЕПС-а у овом тренутку, рекла да су у току редовни годишњи ремонти и да ЕПС ради све што може да капацитети буду спремни за зиму.

„Било је много спекулација и неистина у медијима о багеру који је требало да крене у редован годишњи ремонт и који због невремена није радио један дан. ЕПС према плану ради ремонте, али већи део опреме је стар. Тај багер је стар 27 година, имамо неке који су стари 56 година. Стари су и термокапацитети и ЕПС ради све што може у овом тренутку, имајући у виду да нема инвестиција, већ само одржавања, да капацитети буду спремни за зиму“, рекла је она.

Михајловићева је рекла су топлане углавном спремне за почетак сезоне и да ће држава обезбедити додатне количине мазута и да се стално повећавају залихе у оперативним и обавезним резервама енергената. Она је рекла да су инспекције до сада спровеле контролу 270 привредних субјеката који се баве производњом и продајом пелета, а да више од 200 има уредну документацију и придржава се уредбе Владе о ограничењу висине цена, као и да је више од 70 посто домаћинстава до сада набавило пелет.

ТопПрес/  Извор: РТВ

One thought on “Михајловићева: Не планирамо енергетске рестрикције”
  1. koji stte to Vi? koliko znam jos uvek si niko i nista u planiranoj vladi,ili se podmazalo gde treba? dajte gospodzi lopatu za puder

Comments are closed.