Топола – Јагоде су омиљено воће које у пролеће са нестрпљењем сви ишчекују. Познаваоци ове воћне врсте кажу, да су најмирисније и најсочније управо те прве пролећне јагоде, међутим ни ове новембарске нису ништа мање мирисне и слатке.

Натпросечно топла јесен омогућила је љубитељима јагода да у сласним плодовима још мало уживају, па тако у селу Загорица ових дана берба јагода, као да је касно пролеће.

„Гајим сорте алба, асија и месечарке. Почела сам са 2.000 живића, сада је то око 5.000 живића на површини од осам ари. Планирам да следеће године проширим засад, јер није захтевна воћна врста. На отвореном су, на фолији и имају систем за наводњавање кап по кап, без наводњавања нема успеха у овом послу”, каже за ТопПрес  Верица Гајић из села Загорица и додаје да око јагода има посла током целе године.

„Кад се заврши сезона брања онда се скида стари лист. Ове године сам сама и расад произвела тако да сам на тај начин додатно уштедела”.

Типично за месечарке је да доносе плод до првих мразева, али услов за то је да имају доста топлине и светлости. Ова јесен овој сорти изузетно погодује, плодови су сочни и нема разлике од стандардног квалитета.

„ Доста сунца и топлих дана и ја ево још увек берем јагоде. Браћемо их и даље ако буде још лепих дана“, тврди Верица.

Иначе, јагода је воћна врста која се показала изузетно профитабилном. Према речима наше саговорнице у првој години је имала у просеку 700 грама плодова а већ следеће очекује и килограм. Први плодови јагода продају се по цени од око 350 динара па све до последњих које су око 100 динара.

ТопПрес