Ужице – Постоје људи који се баш посвете Богу и читав живот чине велика и добра дела а Миодраг Миливојевић и његов отац Милан са Јелове Горе иза себе имају век и по богомољачког стажа. Мија богомољца његов народ и народ села Гостинице за свог предводника бира 50 година уназад у свим властима. Готово да нема светиње у Србији у коју није закорачио на службу да се помоли Богу за своје и туђе здравље и напредак и тако ради од како је сазнао за себе поучен очевим саветима и вером.

„И отац је ишао пешке у цркву осам километара, водио је нас децу. Треба бити поштен и веран према Богу и народу, да буде честит да помогне себи и другима пре свега да воли дрзаву па да буде Богомољац, мени је отац говорио ‘поштуј сваку власт и Богу се моли за онога који влада’ избори су често и свако бира кога жели а ко је задовољан или није то је индивидуално“, каже Миодраг којег од милоште зову Мија.

Фото: ТопПрес

Мијо је јединствен случај сеоског активисте којег су у свакој власти мештани бирали да га предводи и пола века је провео сам у савету Месне заједнице.

„Урађена је црква , далековод , јавна расвета , напонска мреза изнета поред пута, направио сам седам метара ширине моста на гостињичкој реци. У школи има око 70 ученика, централно грејање, нова купатила“, истиче он.

И док је држава селу подарила нову кућу знања мештани су предвођени Богомољцима Мијом и Миланом саградили богомољ у којој се уздижу молитве Светом Владики Николају за сваку српску главу и сваку стопу српске земље.

Фото: ТопПрес

„Отац ми је оставио аманет да направим цркву , доста добрих и хуманих људи је помогло да се ова богомоља сагради, чесма је подигнута у част свих Срба који су страдали на Јеловој Гори у првом и другом Светском рату“, каже Миодраг.

И много је Мијо Богомољац како кажу местани урадио за свој крај, једино до његовог дома није стигао асфалт, али се нада да ће до краја свог владања овим крајем и тај посао завршити.

ТопПрес

Фото: ТопПрес