Топола – Драган Мијатовић из села Белосавци петнаестак година се активно бави сточарском производњом. Његова фарма броји више грла крупне стоке, разврстаних у неколико категорија.

Фото: ТопПрес

„У сточарској производњи сам око петнаест година, стари су имали по пет – шест крава, а онда смо прешли на већи број грла, десет активно и више. Имамо тов и музне краве, обрађујемо земљу за наше потребе, мељемо и правимо концентрате а млеко предајемо Границама по цени од неких 60 динара по литру, цена варира тако да никако није сигурно и која је коначна“, каже Драган.

Фото: ТопПрес

Према његовим речима пољопривреду одувек прати неизвесност и распон цена, међутим за успех у било којој грани пољопривредне производње потребно је много рада, одрицања и љубави.

Фото: ТопПрес

„Млади немају амбиције да остану на селу, било је зараде до скоро али сада све је теже. Одувек је било  успона и падова, ја сам остао на селу и не жалим се. Одрицања су велика, сваки дан има прилив новца, успео сам али мора да се ради да би се живело и време да прође да сви буду задовољни“, наглашава овај сточар.

Фото: ТопПрес

Како каже, радни дан на селу почиње са првим зрацима сунца а траје некад и дуже од поноћи.

„Мој радни дан почиње у пет сати јутри, мужа је у шест и проведемо у просеку три сата око њих, тако исто поподне око 4 улазимо у објекат, у 18 је вечерња мужа и до 19 завршимо све. Супруга, мајка и деца помажу колико могу али на мени је највећи део посла, нарочито на њивама. Сами радимо све углавном, доста смо механизовали производњу, нашли смо се у томе и не жалимо се“, закључује Драган.

Фото: ТопПрес

Премије за млеко су повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу ове године, а укупно повећање је три милијарде динара. Укупан износ за премије за млеко у овој години је 15 милијарди динара.  Такође, повећане су  и субвенције по грлу за приплодне млечне краве и то са 30.000 на 40.000 динара. 

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес