Горњи Милановац – За Милету Богдановића из села Дружетићи може се рећи да је наоружан до зуба, јер у његовим власништву је богата колекција ловачких пушака, али она што свима скреће пажњу у његовом арсеналу јесте – топ.

 

„Одувек сам волео оружје и видео сам тај један топ на Равној Гори који је испаљивао сваки час и пожелео сам да имам такав. То је она врста која служи за растеривање птица, из њиве или са аеродрома“, прича за РИНУ Милета.

 

У Србији се распитивао, али није успео да га пронађе. После је алармирао брата у Немачкој, али ни тамо га нису правили. Коначно, пронашли су да се производи у Холандији и након административних перипетија топ је стигао на Сувобор.

Милета Богдановић, фото: РИНА

 

„Не може никог да повреди, у гранатама које испаљује нема барута. Мој топ пуца само у посебним приликама, кад је велики светац, кад се неко од комшија жени или кад у село стигне принова. Кад из мог дворишта грува, зна се да је са неким лепим и посебним разлогом“, прича кроз осмех Милета.

 

Задњих месеци овај сувоборски домаћин није испаљивао пројектиле из свог наоружања, јер у селу је све мање младих, па тако ни принове не стижу често. Свадби због короне није било, али Милета очекује да ће свој топ убрзо поново покренути, јер се живот полако враћа у нормалу.

 

ТопПрес/ РИНА