Новац из претпрситупне помоћи ИПА 2018. у вредности од 179,1 милиона евра је конкретан новац који иде на конкретне пројекте, рекла је министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић за РТС и додала да се често говори од европским интеграцијама само у контексту политичких дешавања, а Србија као кандидат има још једну додату предност процеса, а то су управо ови фондови.

Јоксимовић је рекла да је у Србију у последњих 15 година ушло три милијарде евра из различитих извора, а да је од 2014. године, од када је на функцији националног ИПА координатора задуженог за програмирање средстава за Србију, за период од 2014. до 2020. обезбеђено милијарду и по евра.

„Бројне инфраструктурне пројекте од тог новца смо обезбедили, али и реформске процесе у државни, све су то ствари које су некад видљиве некад мање видљиве, а од 2014. ми смо добили акредитацију да ми уговарамо као Република Србија све пројекте, док је до тада је ЕУ која је била задужена за уговарање“, рекла је Јоксимовић.

Она додај да је ово начин изражавање поверења за досадашњи успешан рад у овој области.

Јоксимовић објашњава да сам поступак реализације пројекта траје шест година, односно да је, на пример, ако имамо 2015. ИПА испрограмиран, потребно три године да се припреми пројекат и три године да га изведете.

„Процес програмирања тече тако што европска комисија каже нашем министарству које су области које она жели да подржи, након тога позовемо сва друга министарства и кажемо у овим областима ћемо моћи да користимо новац. Министарства доставе најбоље пројекте који су у најбољој фази да би могли да буду убачени у пакет подршке ЕУ“, додаје Јоксимовић.

Од 179,1 милиона евра из ИПА 2018. 62 милиона опредељено је за заштиту животне средине, од тога 51 за постројење за прочишћење отпадних вода у Нишу , рекла је Јоксимовић док је 40 милиона евра опредељено за помоћ предузетништву у иновацијама, објашњава и додаје да је од тих 40, 15 милиона је намењено за одрживу туристичку инфраструктуру.

„Један део средстава биће намењен за неке локације које су под заштитом УНЕСК-а,11 милиона евра за енергетску ефикасност, део за значајне институције у Београду, док ће 20 милиона евра бити намењено за стамбено угрожене групе“, каже Јоксимовић.

Она објашњава да ће ресорно министарство одлучивати о томе ко су најугороженији и да је врло важно да се истакне да сва средстава увек пролазе вишеструку контролу.

„Један део средстава иде у сарадњи са цивилним друштвом и невладиним организацијама за угрожене групе, рањиве категорије друштва , део средстава ће бити намењен управо за женско предузетништво, за младе , биће програм преквалификација за оне који нису нашли радно место“, рекла је Јоксимовић.

Она закључује да до 2012. године мање од пет одсто људи је знало да постоје ови фондови, а данас више од 50 одсто грађана Србије каже да зна за неки пројекат који је финансиран из ИПА фондова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС