Милиони за дијагностику у здравственом центру Аранђеловац

Милиони за дијагностику у здравственом центру Аранђеловац

Аранђеловчани  су недавно добили потпуно нову, модерно опремљену поликлинику при Општој болници, а ових дана почео је да ради и најсавременији скенер. Тако ће сада више од 80.000 људи који се лече у овом здравственом центру имати најбље услове за дијагностику главе, грудног коша и мале карлице. До краја јануара радиологе у Здравственом центру Аранђеловац за рад на новом скенеру едуковаће стручни тим Ургентног центра Србије.

Изградња Поликлинике, која је коштала око милион евра, а у склопу које се налази и нови скенер као последња реч технике, почела је пре осам година, али су радови убрзани пре годину и по. „Бекамент фондација“, у сарадњи са Министарством здравља, локалном самоуправом и привредницима града Аранђеловца, успешно је завршила пројекат за који је прикупљена донација од 116 милиона динара. На око 800 квадрата смештена је нова хируршка служба са амбулантама, као и опртопедска, интернистичка, кардиолошка и ендокринолошка амбуланта. Ускоро ће почети с радом и уролошка, педијатријска и неуролошка амбуланта.

Иако још траје обука рендгенолога и техничара за рад на новом скенеру, у првим хитним случајевима већ су постављене праве дијагнозе захваљујући овом уређају.

Ниједна локална болница у Србији нема дигитални скенер таквог типа, па се и колеге из Клиничког центра изненаде кад дођу код нас – каже др Нина Јеличић, директорка аранђеловачке болнице. – Бесплатну едукацију за рад на овом уређају омогућио је др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра, и сваке среде и петка долазе стручњаци из Београда и обучавају наше техничаре и рендгенологе, којима сам захвална на ентузијазму с којим одлазе на обуку.

Према речима др Јеличић, радом скенера растеретиће се и болница у Крагујевцу, у којој на дијагностику чека више од 500.000 грађана.

Скенер и Поликлиника само су део пројеката којим ће се у наредним годинама знатно побољшати лечење пацијената у Аранђеловцу. Следеће године на пролеће требало би да почне велика реконструкција болнице. О томе колико је тренутно у лошем стању сведочи и податак да је реконструкцију Опште болнице Аранђеловац, за Министарстсво здравља један од приоритета. Пројекат је вредан више од 10 милиона евра.

– Радови би требало да почну на пролеће 2019. године и трајаће око две године. Након тога ће Аранђеловац у деценијама које следе имати најбољу негу и дијагностику за све пацијенте – каже др Јеличић. – Болничке собе ће бити двокреветне, највише трокреветне, и свака соба ће имати тоалет.

Аранђеловачка Општа болница тренутно има 142 постеље, а лане је кроз њу прошло 104.000 пацијената.

Недостају сестре и лекари

Годинама смо чекали на реконструкцију Поликлинике и скенер, сада очекујемо и велику реконструкцију болнице, али нам је проблем мањак здравствених радника – каже др Јеличић. – У последње време је у Немачку отишло 10 медицинских техничара и сестара. Обратли смо се Министарстсву здравља. Осим тога, недостаје нам и десетак специјалиста – хирурга, анестезиолога, гинеколога, ортопеда.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Б. Царановић

 

KOMENTARI