Топола – Милош Миловановић из тополског села Белосавци бави се повртарском производњом а на његовом имању доминирају купус и кромпир.

„Пољопривредом се бавим од детета и моји су то радили, око 20 хектара имам земље и око 20 музних грла. Сејемо око  три хектара баште, сезонско поврће, крмпир, купус, карфиол, лук. Купус гајим на неких 80 ари мало и карфиола, од сорти браво, потомак, гаја и мало футошки бели у пробу“, каже Милош.

Фото: ТопПрес

Овогодишњим приносом и квалитетом купуса је више него задовољан јер су главице на његовом имању достигле тежину од шест килограма.

„Купусу је потребно одговарајуће земљиште и смена култура, пођубрено шталским ђубривом. Здраву и отпорну биљку не нападају болести а и штеточине се лако чисте. Ове јесени цена је била 30 динара на нашим пијацама, то је мала цена за произвођаче јер се купус сади по највећој врућини а сече по највећој хладноћи, ипак принос и квалитет су били одлични па смо се некако уклопили и са том ценом“, истиче Миловановић.

Фото: ТопПрес

Он наглашава да се у његовом селу смањују обрадиве  површине јер је и народа мање.

„Младих нема толико у селу и ово што има углавном је у граду на послу, пољопривреда им није главна делатност. Моја деца ми помажу али да ли ће остати на селу не знам, села би могла да заживе али им треба загарантован откуп и цена“, поручује овај домаћин.

Он додаје да сваке године користи подстицајне мере од министарства и локалне самоуправе.

ТопПрес

 

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес