Горњи Милановац – Ближе нам се Цвети, велики српски празник, а управо на тај дан далеке 1815. године Милош Обреновић са голоруким народом у Такову код Горњег Милановца кренуо је у борбу за слободу и стварање модерне српске државе.

Седам дана пре Васкрса, Милош је дошао у цркву брвнару посвећену Светом Ђорђу са својом свитом, где су се причестили а затим отишли у густу храстову шуму и код сеоског записа кнез изговара те чувене речи „ето мене ето вас – рат турцима“ након чега су кренули на велику силу за ослобођење своје државе јер слобода није имала цену.

Фото: РИНА

Милош Обреновић иако је био неписмен знао је да преговара и за двадесет година са јако мало жртава успео је да придобије шест нахија без испаљеног метка.

„За три месеца ратовања и дипломатским преговорима које је водио успео да придобије камен темељац српске државности, где се у документима гарантује да је Србија вазална кнежевина у оквиру турског царства али по питању политике апсолутно самостална. Срби почињу сами да прикупљају порез и да сами суде свом народу, а уколико би дошло до обрачуна Срба и Турака одлучивале би мешовите комисије, што би личили да неку данашњу дипломатију. Након тога донет је први устав у Кнежевини Србији у Крагујевцу 1835. године. чиме је подељена власт на законодавну, извршну и судску, тиме се заокружује прича око српске државности и ономе што је Карађорђе почео а Милош завршио, и због тога их називамо темељ и кров српске државности“, рекао је за РИНУ Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Александар Марушић, фото: РИНА

Уредбама турског хатишерифа Србија је имала право да добије и заставу где су елементи узети из средњег века. Грб је настао са чувена четири слова „С“ који је се налазио на штиту у периоду 1830. године, и где се још налазе круна, плашт, маслинова гранчица која симболизује мир и гранчица храста која има значење темељитости и постојаности.

„Након турског инсистирања да се на застави нађу и четири полумесеца, Милош је издејствовао да то буде неко соломонско решење – шестокрака звезда. Касније када је Милош хтео да се приближи Русима, на његово питање каква је ваша застава они су одговорили бела и плава, он је рекао ајде да се не наљуте браћа Руси ми ћемо само окренути боје и тиме смо добили боје данашње заставе“, истиче Марушић.

Музеј рудничко – таковског краја чува тајне српске историје, фото: РИНА

Историјски догађај код таковског грма како би сачувао од заборава Паја Јовановић насликао је слику где се поред војске и Милоша нашао и дечак који стоји на крсту подигнутом руком спреман тада за ослобођење своје земље.

„Када су питали сликара због чега се налази на фотографији и дечак он је одговорио „Српски народ вазда умире али се и изнова се рађа у борби за своју државност, јер нема већег богатства него имати своју државу, тиме имаш и слободу“, рекао је Марушић и додао да је Јовановић чак два пута долазио у Таково и разговарао са мештанима како би и ако није имало живих сведока веродостојно овековичио тај догађај.

ТопПрес/ РИНА

Устаници се окупили поред старог храста, фото: РИНА