Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је данас да је предложио Милоша Вучевића као кандидата за председника Владе Републике Србије, јер сматра да он поседује професионалне и личне квалитете за обављање те функције.

„На основу члана 112. став 1. тачка 3. и члана 127. став 1. Устава Републике Србије (Службени гласник Републике Србије, број 98/2006), члана 18. и члана 24. став 3. Закона о председнику Републике (Службени гласник Републике Србије, број 111/07), а после саслушаног мишљења представника изабраних изборних листа, доносим: Одлуку о предлогу кандидата за председника Владе Републике Србије“.

Вучић је Вучевића предложио Народној скупштини Републике Србије на основу Устава Републике Србије, а после саслушаног мишљења представника изабраних изборних листа.

„Сматрам да Милош Вучевић поседује професионалне и личне квалитете за обављање функције председника Владе, а уверио ме је да може да обезбеди избор Владе“, каже се у образложењу одлуке.

Вучић је додао да указује своје поверење Милошу Вучевићу, имајући у виду да је у претходном периоду обављао одговорне и захтевне функције потпредседника Владе и министра одбране, чиме је показао да поседује посвећеност и стручност које су потребне за обављање функције председника Владе.

Нови председник Владе Републике Србије наставиће да спроводи програме усмерене на подизање животног стандарда свих грађана, пројекте у области здравства, образовања, науке и технологије, развоја инфраструктуре, екологије, енергетике, пољопривреде, туризма, као и у другим областима од значаја за будућност Србије и њен напредак на европском путу, додаје се.

Пред председником Владе је, како се наводи, задатак реализације Специјализоване светске изложбе ЕXПО 2027 Београд који ће добрим делом представљати инвестициону основу у мандату нове Владе.

„Очувањем мира и стабилности, територијалне целовитости Републике Србије, уз доследно поштовање међународног права, регионална сарадња и брига о виталним интересима Републике Србије представљаће и даље приоритете у раду Владе, наводи у образложењу одлуке председник Вучић.

Ова одлука се доставља Народној скупштини Републике Србије и ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Републике Србије, додаје се у саопштењу.

Милош Вучевић је рођен 1974. године у Новом Саду. Основну школу Васа Стајић похађао је у Новом Саду, а потом је завршио гимназију Јан Колар у Бачком Петровцу и дипломирао на Правном факултету у Новом Саду 1999. године, са просечном оценом 8,84.

По завршетку факултета, одлази на служење војног рока у Врање, а потом у Гњилане.

Адвокатуром се бави од 1999. године у породичној адвокатској канцеларији.

За градоначелника Града Новог Сада изабран је у септембру 2012. године, након чега престаје да се бави адвокатским послом. Био је члан Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) од 2015. до 2016. године.

Након локалних избора 2016. године, у другом узастопном мандату је изабран за градоначелника Новог Сада, а 2020. године трећи пут је изабран за градоначелника, што се догодило први пут у историји града.

Након парламентарних избора 2022 године изабран је за потпредседника Владе и министра одбране у Влади Републике Србије.

Председник је Градског одбора Српске напредне странке Нови Сад. За председника Градског одбора Српске напредне странке у Новом Саду изабран је на изборима унутар странке на локалном нивоу одржаним 2011. године и 2017. године. Потпредседник Српске напредне странке постаје 2021. године.

Дана 27. маја 2023. године изабран је за председника Српске напредне странке.

Добитник је више признања, међу којима и повеље почасног сенатора Сената привреде Србије 2014. године. Исте године добија и награду Капетан Миша Анастасијевић, која му је уручена као лидеру градске управе, за промоцију европских вредности живота у Новом Саду. Две године касније, 2016. године, те вредности су потврђене и проглашењем Новог Сада за Омладинску престоницу Европе 2019. и Европску престоницу културе 2021.

Добитник је признања Бела голубица у оквиру програма Тесла Глобал форума. Носилац је Ордена Светог владике Максима Епархије сремске, као и признања и захвалности Епархије бачке за изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота, а у 2022. години добио је највеће признање Српске православне цркве – Орден Светог Саве другог степена и то за велики допринос побољшању услова рада у предшколским установама и установама образовања, те афирмацији успешних ученика Града Новог Сада.

Поред правних наука, историја и географија су његове омиљене друштвене области.

Страствени је љубитељ фудбала и спорта. Слободне тренутке највише воли да проводи у природи, у риболову.

Говори енглески језик. Ожењен је Мајом, отац Михаила и Данила.

ТопПрес/ Извор: Танјуг